Такса смет започва да расте поетапно от догодина

Такса смет започва да расте поетапно от догодина

Общините ще плащат на държавата по 3 лева за всеки тон депонирани отпадъци от 2011 година=

През 2011 г. общините ще заплащат на държавата по 3 лв. за всеки тон депонирани отпадъци, предаде Dnes.bg.

Министерският съвет прие днес постановление, според което държавата ще започне да събира отчисления за всеки тон отпадък, който се кара в депата.

Според министъра на околната среда и водите Нона Караджова средствата от новата такса ще остават за местната власт и ще се използват за изграждането на системи за рециклиране на отпадъците.

"За 2011 година отчисленията са по 3 лева на тон депонирани отпадъци. Тъй като нормата на натрупване средно за страната е около 300 кг. на жител това означава, че на жител се падат средно за страната по 98 стотинки за следващата година.

Като се има предвид обаче, че между 40 и 50% от таксата за битови отпадъци обикновено се плащат от юридическите лица, това са фирми, учреждения и т.н., значи за жителите, т.е. за гражданите, това е почти наполовина. Т.е. някъде около примерно 60 стотинки. Таксата може да се плаща четири пъти в годината, това означава по около 15 стотинки на жител", обясни Караджова.

През 2014 година такса “депониране” скача рязко – по 35 лева на тон. Това означава около 11 лева на жител, отбеляза министърът. Дотогава общините трябва да са рециклирали по-голяма част от битовите си отпадъци.

Столичната община и община Търговище, които са изградили своите системи за предварителна обработка на отпадъците, ще плащат значително по-малко, защото те не депонират голяма част от своите отпадъци, а ги сортират.

Причината за решението таксата рязко да се увеличи през 2014 г. е заради това, че инсталации за предварителна обработка могат да се проектират и изградят максимум до две години.

Ако общините съумеят за този период да построят съоръженията, те ще намалят значително отпадъците, които се депонират. Смятаме, че те ще предприемат необходимите стъпки, които е трябвало да направят още преди няколко години, заяви министърът.

Тя посочи, че за тази цел общините са разполагали с възможностите за финансиране със заеми от няколко източника.

Вирни се горе