Строг контрол върху проектите на общините налага Плевнелиев

Строг контрол върху проектите на общините налага Плевнелиев

Строежът на магистрала “Черно море” между Варна и Бургас може да започне след 2014 г.

Това каза днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от БТВ.

По думите му има преговори с Европейската комисия проектът да бъде финансиран от фондовете на ЕС, а не чрез концесия.

ЕК приема магистралата като важна, но средства може да бъдат осигурени от 2014 г., посочи министърът.

По програмата “Регионално развитие” няма спрени проекти, каза Плевнелиев. По думите му се извършва преразглеждане на проекти на 19 общини.

Резултатите ще станат ясни след две седмици. Министърът посочи, че е необходимо да се прецени доколко тези проекти са приоритетни.

Не може общини без улици и тротоари да правят скъпи системи за видеонаблюдение или да строят луксозни шадравани и беседки, коментира Плевнелиев.

По думите му целта на министерството ще бъде проектите да имат смисъл. Според него е добре кметовете да разберат, че ще има строг контрол.

До края на годината финансовото положение ще бъде тежко, посочи Плевнелиев. Той добави, че в МРРБ има дефицит от над 50 милиона лева, а в НАПИ – близо 200 милиона.ю

Според него до края на септември ще бъде направена програмата на министерството, а финансирането на набелязаните приоритетни проекти ще започне от февруари-март 2010 година.

Плевнелиев посочи, че в България има над 60 моста, които са в лошо състояние. Сред тях е и Аспаруховият мост във Варна.

Министерството ще може да финансира ремонти догодина.

Министърът заяви, че трябва да бъде направен анализ на състоянието на свлачищата по Черноморието. Реална работа по тях може да започне през 2010 г.

На въпрос за преодоляването на проблема с малкия капацитет на пречиствателната станция в курорта “Златни пясъци”, министърът посочи, че проектът вече е изцяло на частна основа и министерството няма ангажимент.

Вирни се горе