Стотици пристигнаха за празника на родопското село Давидково

Стотици пристигнаха за празника на родопското село Давидково

Стотици се събраха за традиционният празник на село Давидково в община Баните – “Под родно небе със спомени и мечти”, който тази година е посветен на 85-годишнината на местното cчиталище “Зора” и 100-годишнината от Балканската война.

Тържеството уважиха кметът на община Баните Райчо Данаилов, заедно със зам.-кметът на общината Евелина Кадиева, секретарят Росен Деянов, областният председател на БСП – Смолян Дора Янкова, секретарят на областната организация на Левицата инж. Димитър Кръстанов, областният председател на Младежкото обединение на БСП- Смолян Георги Кисьов, лидерът на БСП- Борино Цветка Такова и др. Празникът откри кметът на село Давидково и председател на БСП – Баните Севда Чолакова. Тя приветства всички жители и гости и отбеляза, че винаги за празника всяка къща е пълна с народ, а селото оживява, тъй като съборът е почитан от всеки давидковец.

“Въпреки тежкото време, в което живеем търсим начини, за да поддържаме традициите и празниците си живи, защото нашата нация е преживяла много по-тежки кризи и войни, но е оцеляла благодарение на духа, книжовността и фолклора, защото сме пламенни родолюбци”, заяви Чолакова. Тя благодари на всички читалищни дейци, крепили читалището- храм на българската духовност през всичките 85 години. Поздрав към множеството отправи и кметът на Баните Райчо Данаилов, които заяви, че празникът на Давидково е празник за цялата община. “Давидково е будно селище с богата история, настояще, съчетаващо красивата природа с туризъма и светло бъдеще заради силните традиции, които почита”, заяви Данаилов.

Той обяви, че основната цел на ръководството на общината е търсенето на инвестиции и защитата на проекти по европейските програми, за да може Давидково да продължи да се развива успешно. На фона на бурни аплодисменти към давидковци поздрав отправи и Дора Янкова. Тя изрази огромната си радост от пълното с млади хора село, “ което означава, че бащиното огнище гори”. “Радвам се, че имате добър кмет като Севда Чолакова, която среща подкрепата на всички”, подчерта Янкова.

Тя изрази надежда инвеститори, държава и общинските ръководители да оказват още по-силна подкрепа, за да може селото да има по-добро бъдеще. Поздравителен адрес за празника на Давидково изпрати и депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски. Поздравявайки местните жители и гостите им с празника, депутатът се обяви за по-добри политики към българските села, особено в Родопите. “Сигурен съм, че Давидково го очаква по-добро и светло бъдеще”, изрази надежда инж. Михалевски.

Празничната програма бе наситена с изпълнения на местни фолклорни състави, както и гости от Неделино и Смолян. По традиция, както всяка година, за празника бе представена нова книга, написана от местен автор.

Вирни се горе