Стефан Бадев: За три години ГЕРБ наредиха България на последните места по усвояемост на средства от ЕС

 Стефан Бадев: За три години ГЕРБ наредиха България на последните места по усвояемост на средства от ЕС

След близо три и половина годишно управление на настоящото правителство, използването на възможностите по оперативните програми все още е изправено пред сериозни предизвикателства и се наблюдава сериозно изоставане в реализацията на тази основна европейска политика. Toва е позицията на Съвета по еврофондовете към Националния съвет на БСП, съобщи Стефан Бадев – член на съвета и член на Областната и общинска организация на БСП- Смолян.

След 2009 г. системите бяха силно стресирани от кадрови размествания и текучество в отговорните нива на управление, в резултат на което, днес България е сред последните в класацията на използване на средства от ЕС. По официални данни усвоените средства по 7-те оперативни програми по Структурните и Кохезионния фонд са 31,59 %, като процентът на сертифицираните средства към 31 октомври 2012 г. е 25%. До края на 2012 г. не се предвижда усвояемостта да надхвърли 33-35 %. Усвоените средства по двете програми за Развитие на селските райони и Рибарство и аквакултури към 31 октомври 2012 г. са в размер на 34%. По този начин България се нарежда в края на класациите по усвояване на средства от трите фонда на ЕС за сближаване, регионално развитие и социална политика.

Съвета по еврофондовете е на мнение, че сериозното предизвикателство пред България е как, след като за 5 години от 2008 до 2012 г. ще е усвоила около 35% от наличните ресурси, в следващите три години ще усвои оставащите 65% от средствата. Особено критична от гледна точка възможна загуба на средства ще бъде следващата 2013 г. Ако се прогнозира, че усвояването до края на 2012 г. ще достигне около 2,6 милиарда EUR, то за следващата година трябва да усвоим нови 2,0 милиарда EUR за да няма директна загуба на средства.

Отделно за двете последни години 2014 г. и 2015 г. трябва да усвоим допълнително общо 3,4 милиарда EUR. Основна слабост на сегашното правителство, при провеждането на политиката на усвояване на европейските фондове, е че то не успя да използва европейските средства за да постигне видим напредък по отношение на икономическия растеж, заетостта, благоденствието на хората. Три години и половина след като правителството на ГЕРБ дойде на власт и започна да управлява усвояването на фондовете от ЕС, България си остава най-бедната страна в ЕС, с производителност на труда и с доходи на населението далеч под средните за Съюза. Нашата страна продължава да е страната в ЕС с най-висока енергоемкост на производството, която генерира най-много отпадъци на човек от населението, има изключително нисък дял на високотехнологичните производства и е с крайно нестабилни международни икономически позиции.

Сред останалите предизвикателства, които усвояването на европейските фондове не успя да преодолее, са неефективността на публичните разходи особено относно образованието и здравеопазването, различията в отделните региони на страната, липсата на какъвто и да е реален напредък при управлението на отпадъците, недостатъчният административен капацитет, изоставането при социалното интегриране на значителна част от населението.

Вирни се горе