Станишев: Планът за възстановяване на ЕС от кризата трябва да почива на идеята за справедливост, развитие и солидарност

 Станишев: Планът за възстановяване на ЕС от кризата трябва да почива на идеята за справедливост, развитие и солидарност

„Никой не бива да бъде оставен сам на произвола на кризата”, около това се обединиха лидерите в ПЕС по време на онлайн дискусия по случай Международния ден на труда.

„Планът за възстановяване на ЕС трябва да бъде гъвкав и да почива на идеята за справедливост, развитие и солидарност. Също така, той трябва да предостави и нова перспектива пред страните за повече солидарност помежду им. Нека не забравяме, че всички права на социална защита не са даденост – имало е протести и действия, за да бъдат извоювани”, това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на виртуалната конференция, организирана по повод Международния ден на труда, в която взеха участие еврокомисари, премиери на европейски държави и председателят на ЕП.

„Ние, социалистите, носим днешния ден в сърцата си. И помним, че хората не са просто числа, а пазарите трябва да бъдат регулирани. Че солидарността е преди конкуренцията”, добави Станишев.

По време на дискусията, участниците се обединиха около идеята, че никой не бива да остане без общата подкрепа на останалите страни членки, особено възрастните, децата, жените и малцинствата, които са и най-уязвими. 150 години след събитията в Чикаго, социалдемокрацията поставя ново предизвикателство – никой да не бъде изоставен в кризата, предизвикана от разпространението на вируса. Всички участници в срещата се обединиха в желанието си – за повече солидарност.

Еврокомисарят Франс Тимерманс обвърза възстановяването на континента със Зелената сделка, изпълнението на която според него, ще бъде и стратегия за бъдещото развитие на континента.

Никола Шмит заяви, че кризата предоставя възможности да се въплътят в действия социалните ценности, да се защитят синдикатите, да се върви сигурно към по-справедлив социален ред. Основни приоритети в неговия ресор са бедността сред децата, младежката безработица и икономическите неравенства между страните. Еврокомисарят по социалните въпроси подчерта, че е нужна по-справедлива Европа и от тази гледна точка е нужно планът за възстановяване да вземе предвид уроците, които здравната криза ни показва, а именно, че оставени сами, сме крехки, но обединени от общата солидарност, бихме постигнали стабилно развитие.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви, че отговорът на кризата трябва да идва от цялото политическо семейство на ЕС и да включва мерки за всички. По думите му, проблемът с настоящата здравна криза е, че тя засяга по различен начин страните. Според него е нужно да се отговори чрез общ възстановителен план, който да отчете тези различия. Кризата ще промени света и ще създаде нови различия и разделения в обществата и между страните. Европа трябва да отговори единно на кризата, подчерта той.

Жозеп Борел изрази своята увереност, че никой няма да реши настоящите проблеми ако „затваря врати, гори мостове и забрави за останалите”. Според него, солидарността не бива да е дума, изпразнена от съдържание, а да бъде изразена чрез единни и конкретни действия.

Лидерът на групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия обърна внимание на последно разразилия се между страните членки спор – как да се излезе от кризата, чрез грантове, или чрез заеми. Гарсия беше категорична, че грантовете са пътят, тъй като много от страните не могат да си позволят тегленето на заеми. Тя подчерта също, че бъдещето на Европа е зелената и дигиталната икономика и настоящата криза предоставя неповторими възможности пред лидерите да стъпят на пътя към такъв тип икономика.

https://novapress.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D 0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82- %D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B 2%D0%B0%D0%BD%D0%B5- %D0%BD%D0%B0/?fbclid=IwAR3V3qRbOjVRvH0ecmb-uWaBmBhWIz6u-UpEEu3nOqQ65Xu7Stxue05 BTZE

Вирни се горе