Поздравление

Поздравление

Поздравление по повод 107 години от обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година

от Стефан Сабрутев, общински съветник в община Смолян и управител на „Чечосан” ЕООД

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ, БРАТЯ БЪЛГАРИ!

22 септември е ден за поклонение пред онези, които ни завещаха самочувствието и гордостта за извоюваната национална независимост на България преди 107 години. Новосъздаденото Българско царство, отхвърлило окончателно своя васалитет от Турция, зае достойно място сред европейските държави.

На тази дата през 1908 година в Иван-Асеновата църква „Св.40 мъченици” на старопрестолната столица Велико Търново Фердинанд І оповестява Манифеста, с който провъзгласява „съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско царство” с убедеността, че застава начело на държава, „достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи”. 23 години след безпрецедентния акт на Съединението на Княжество България и Източна Румелия и 30 години след Освобождението е осъществен народният копнеж единна и обединена, свободна и независима, страната да тръгне по пътя на своя икономически и културен напредък.

Като един от потомците на някогашните родолюбиви и горди, знайни и незнайни българи, си задавам въпроса – отстояваме ли със същата непреклонност и достойнство изстраданата Свобода и Независимост на Съвременна България. Времето ни проверява и нас – пред страната ни се изправят не по-малки предизвикателства в сложния съвременен свят на преплетени геополитически интереси и конфликти: ще се пречупваме ли отново като васали на задгранични господари или ще имаме куража да защитаваме завета на своите национални герои – Свободата и Независимостта на Отечеството са най-висша ценност. Длъжници сме пред саможертвата на загиналите – да пазим паметта за тях и пролятата кръв. Длъжници сме на неродените бъдещи поколения – да им предаваме гордия български дух, любовта към България и преклонението пред Отечеството.

Като български гражданин искам да ви поздравява с този голям празник за българската държавност с финалните думи на историческия манифест от 1908 година:

„Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”

Вирни се горе