Спонсорите на партии се скриха зад "физически лица"

Спонсорите на партии се скриха зад "физически лица"

Случи се очакваното. Прогнозирахме го още с приемането на последните поправки в закона за политическите партии. Уж по препоръка на президента, уж за да се скъса обвързаността на партиите с бизнеса, депутатите от 40 НС отмениха даренията от юридически лица.

С други думи – забраниха на партиите си да приемат пари от фирми. Кампанията бе шумно рекламирана от вносителите на проекта като “освобождаване от всякаква корпоративна зависимост”. Същевременно парламентаристите вдигнаха до 30 000 лв. тавана за даренията от физически лица.

Един ядосан спонсор на БСП – бизнесменът Марио Николов, уличен в крупни измами с европари,

разкри публично лицемерието на цялата акция

Той обясни как вече е оттрениран резервен вариант за спонсориране на партиите през множество “физически лица” от една фирма. Схемата е следната: фирмата раздава премии на своите служители срещу задължението да дарят част от парите на определена партия.

Сумите се декларират пред НАП и за тях се плащат надлежно всички данъци, така че всичко изглежда напълно прозрачно. А в регистъра се появяват абсолютно анонимните граждани Иван Петров и Петър Иванов, които в порив на силно гражданско чувство подаряват по 1000 лв. на любимата си партия.

Е, месец след изборите можем с право да заключим, че схемата проработи. Ликвидирани бяха и последните следи, които изваждаха на показ връзките на политическите формации с обръчите от фирми. Публикуваните преди няколко дни отчети на партиите за предизборните им харчове пред Сметната палата са напълно стерилни.

И ако от миналогодишните отчети на партиите можехме да разберем, че БСП се спонсорира активно от фирми като “Автомагистрали-Черно море” и “Енергомонтаж АЕК”, които после спечелиха обществени поръчки за милиони, днес тази информация остава скрита.

Никога повече няма да разберем и дали турската “Алкомет” продължава да спонсорира щедро БСП, ГЕРБ, ДПС и Георги Първанов едновременно, както го е правила на различни избори досега. С последните промени в закона за политическите партии, представяни от държавния глава и левицата като панацея срещу корупцията, тази ключова за разбирането на политическите процеси информация бе заличена от публичните регистри.

Сега в Сметната палата се съхраняват дълги списъци на нищо незначещи имена без бизнес биография. Онзи Петър Иванов, заделил 1000 лв. от залъка си за любимата партия, може и да е служител на Марио Николов или на президентския спонсор Людмил Стойков, но ние никога няма да го разберем. Няма начин. Ето това бе истинската цел на направените законови промени – не скъсване с корпоративната обвързаност, а нейното коварно прикриване.

И още нещо впечатлява в партийните отчети за изборите

Приходи и разходи са така натъкмени, че да е спазена буквата на закона. А той повелява, че за предизборни нужди партиите не могат да харчат повече от 1 млн. лв., а коалициите – над 2 млн. лв. Балансите впечатляват със своята прецизност.

БСП например отчита събрани от субсидия, дарения и собствени средства 2.038 млн. лв., от които са похарчени 1.999 млн. лв. Същото е и при сините – от събрани 2.029 млн. лв. за изборни мероприятия са пръснати 1.998 млн. лв. Хората на Бойко Борисов похарчили до стотинка дарените 826 387 лв. В ДПС колкото взели, толкова и дали – 999 708 лв.

А като си спомним ежечасните клипове и радиореклами, с които ни облъчваха, като притурим и луксозните начинания като “Презареждане”, “Кризисен щаб за чистотата в София” и акцията “БойКостов”, сметката съществено набъбва. Но има форми на предизборни харчове, които остават неосчетоводени.

Отминалите избори потвърждават и опасенията, че вече няма място за малки умни партии на политическата сцена. Горчивият опит на “Зелените” да пробият с кауза и малко пари претърпя провал. Огромната държавна субсидия, която си гласуваха парламентарните формации, постави начинаещите в крайно неравностойно положение, граничещо с дискриминация.

Тук изключвам “феномена” РЗС, който по своя генезис и развитие няма нищо общо с обикновена нова партия. Чрез депутати номади проектът се сдоби с държавно финансиране, а даренията му будят съмнения със своята необоснована щедрост.

Отчетът на “Зелените” пред Сметната палата навежда към нерадостни заключения. От събраните общо 62 680 лв. дарения за екопартията, 50 000 са отишли само за задължителния депозит за участие. Доброволните пожертвувания на всичките 296 дарители за зелената кауза – най-често по 5-10-20 лева, доказват, че отсега нататък политиката ще е занятие предимно за богати.

Вирни се горе