Спецщаб у нас заради кризата, разпореди Дянков

Спецщаб у нас заради кризата, разпореди Дянков

Специален щаб, в който влизат зам.-министрите на финансите Владимир Горанов и Боряна Пенчева, експерти от отдела за анализи в министерството и хора от БНБ, ще следи ситуацията на пазарите в САЩ и Европа и дали се задава нова вълнà на кризата.

Щабът е създаден по разпореждане на вицепремиера Симеон Дянков, след като в края на миналата седмица борсите по света потънаха, а по-късно бе намален и рейтингът на САЩ. В края на всяка седмица щабът щял да докладва на Дянков, съобщава „24 часа“.

Освен това екипът на вицепремиера започвал изработването на оптимистичен и песимистичен вариант на бюджета за догодина в зависимост от развитието на ситуацията по света. Било почти сигурно, че в сметките за догодина ще се заложи отново на сравнително висока инфлация от 4-5%.

“Всички държави трябва вече да са се научили, че се нуждаят от строги фискални правила и дисциплинирана фискална политика. В ЕС всяка от тях може да се поучи от България. Ние успяхме да излезем от кризата, без да вземаме външни заеми, без да вдигаме данъци и без да влизаме в големи дефицити. Посоката е вярна и ще се продължи по нея”, заяви самият Дянков.

Вчера премиерът Бойко Борисов се похвали, че финансовата ни дисциплина е отлична.

Той беше категоричен, че България няма да се присъедини към еврозоната, докато всички европейски страни не приведат икономиките си до 3 процента дефицит.

Вирни се горе