Социалистите изразиха тревога от политическото кадруване в община Смолян

Социалистите изразиха тревога от политическото кадруване в община Смолян

Защо за всички позиции в местната администрация и в общинските дружества не се обявява конкурс, за да се търсят и назначават подходящи кадри с образование и квалификация? Този въпрос ще отправят към кмета на община Смолян общинските съветници от БСП, съобщи Радой Краев от Групата съветници на Левицата. Според него в Смолян има достатъчно подготвени хора, с нужния образователен ценз, които да заемат различните длъжности, сред които и управител на „Ученическо и столово хранене”. На предстоящата сесия на ОбС- Смолян за втори път се предлага Григор Павлов, който няма нужния ценз за тази позиция, за управител на „Ученическо и столово хранене”. “След като докладната записка не успя да мине на заседанието на Общински съвет през юли, на предстоящата на 12.10.2012г. сесия председателят на местния парламент отново предлага да бъде освободен от длъжност настоящият управител на дружеството Симо Чилингиров, а неговото място да бъде заето от Григор Павлов, посочи Краев.

По думите му в Смолян има много безработни младежи, с подходящо висше образование , а стоят без работа заради подобни политически назначения. “Как да стимулираме младежите да учат и да се образоват? Как да ги убедим да останат и да се развиват професионално в Смолян.Народът отдавна го е казал: „Имаш ли вуйчо владика, ще успееш”. Но не е ли време да започнем да мислим европейски, да започнем да действаме европейски”, пита Краев. Според него и колегите му от БСП е време да се даде шанс на всеки, с нужната квалификация, да се яви на конкурс и да бъдат оценени обективно неговите знания и умения.

“За директор на Планетариума, за директор на Ансамбъл „Родопа”, за директори на Дирекции в общинска администрация имаше обявени конкурси. Защо няма конкурс за управител на общинското дружество „Ученическо и столово хранене”? Не е ли нормално да се посочат изискванията за заемане на тази длъжност?”, посочи още Радой Краев.

Според него, назначенията в общината са типично изразено политическо кадруване. “За да осигурите работа на ваш активист искате да си затворим очите и да постъпим неоснователно и незаконосъобразно. Вместо това, по-добре дайте шанс на хората с нужния ценз да се явят на конкурс, да покажат своите възможности, а вие изберете най-подходящия от тях”, призовават от БСП.

Вирни се горе