Социалисти:Дора Янкова е добра номинация за вицепрезидент

Социалисти:Дора Янкова е добра номинация за вицепрезидент

Без мръсна игра и дублиране на кандидати за предстоящите кметски избори срещу свобода на президента Георги Първанов да определи кандидата на левицата за свой наследник – това засега е уговорката между лидера на БСП Сергей Станишев и инициатора на движението АБВ Първанов, научи “Дневник” от източници, близки до “Дондуков” 2 и до “Позитано” 20.

Двамата имаха повод да говорят на четири очи в неделя след дискусия, посветена на събитията на 4 февруари 1997 г. и организирана от института “Николай Добрев” и младежкото обединение в БСП.

Мнозина предполагат, че на едночасовата си среща те са обсъждали общи действия за предстоящите избори, макар Станишев да коментира публично, че “президентът е институция, не е опозиция”, и да отрече да са дискутирали конкретни имена. В същото време Станишев отбеляза, че на Първанов “не му е все едно” кой ще го наследи.

Големият проблем засега е в намирането на приемлив и за двамата кандидат. Според източници от “Позитано” 20 Станишев предлагал Пламен Орешарски, но за Първанов той категорично не е избираем. Дори пред младите социалисти Първанов казал в неделя, че може да избори пет по-добри от него президенти, но всички те не са избираеми.

Според източниците Първанов имал две-три имена, за които правел сондажи, включително и с бившия премиер и създател на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Едно от тях е на кмета на Благоевград и участник в инициативната група за АБВ Костадин Паскалев, който за година беше и министър в кабинета “Сакскобургготски” и вече обяви, че няма да се кандидатира за нов кметски мандат. Паскалев обаче не среща подкрепата на лагера на Станишев в БСП.

Първанов разигравал и сложни комбинации как лансираният от център лявото кандидат ще може да събере 1 млн. гласове на първи тур, а след това с помощта на ДПС да спечели на балотаж. Възможно е да се е възродила идеята за разширен либерален алианс, появила се при управлението на Сакскобургготски, която тогава включваше НДСВ, ДПС и “Новото време”.

В левицата обаче все по-упорито се сочи името на Пламен Орешарски като евентуален кандидат за президент, чува се аргументът, че бил подкрепян и от представители на бизнеса. Попитан от “Дневник” дали с него са водени подобни разговори, той каза в шеговит дух: “Не ставам за тази работа, лошо момче съм.”

Орешарски, който е в много близки отношения със Станишев, е “приемлива надпартийна кандидатура, минал е през изпълнителната и законодателната власт и израсна като политик, може да събере гласове извън твърдия електорат на БСП и да обедини отрицателен вот”, коментира пред “Дневник” член на ръководството на БСП.

В левицата не се притеснявали от скандалното участие на Орешарски в кметските избори за София от името на СДС през 2003 г., когато се наложи кандидатурата му да бъде оттеглена насред предизборната кампания заради среща с бизнесмена Васил Божков. Според социалисти, ако се договори с президента и центристки партии общ кандидат за президент, добра номинация за вицепрезидент е Дора Янкова, кмет на Смолян, председател на сдружението на общините и член на ръководството на БСП.

Потърсена обаче, Янкова каза, че все още е твърдо рано да се говори за конкретни номинации, вероятно в началото на лятото ще бъде изготвен списък с 20-ина имена, с които да се водят разговори дали са съгласни да се впуснат в президентската надпревара.

Вирни се горе