Смолянският депутат Петър Кадиев ще бъде председател на Международен филмов фестивал

Смолянският депутат Петър Кадиев ще бъде председател на Международен филмов фестивал

Смолянският депутат Петър Кадиев /АБВ/ е избран за председател на фестивалния съвет, който ще подготви провеждането на Международен театрален и филмов фестивал – 2015 г. Мащабната проява е в рамките на десет дни – от 16 до 26 юни 2015 година и ще се проведе в шест държави – България, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Сърбия. Основната цел на проекта е киното да намери своята широка публика чрез нов нетрадиционен подход на поднасяне и с нови творчески тематични пространства. „Очаква се фестивалът да се утвърди в международния културен живот, а София да стане предпочитана дестинация за международно културно общуване в Европа. Желанието ни е също българският туризъм да кореспондира постоянно с творците на седмото изкуство“, каза Кадиев, който е зам. председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание.

Всяка година Международният филмов фестивал ще има нови маршрути. Най-важното от всяко издание ще бъде съхранявано във видеоархив. Фестивалът няма да има комерсиални цели, категорични са организаторите.

Автор на идеята и ръководител на проекта е Ева Маринова – финансист, експерт по туризма, филмов продуцент. Координатор е кино и тв експерта Сребрина Хашъмова, изпълнителен директор е Иван Попйорданов, а председател на Международното жури – проф. Божидар Манов.

Вирни се горе