Смолянските социалисти активно участваха в честванията за 70-годишнината от победата над хитлеро-фашизма

 Смолянските социалисти активно участваха   в честванията за 70-годишнината от победата над хитлеро-фашизма

Народният представител от БСП Дора Янкова, общинските съветници-социалисти от Смолян и много привърженици на лявата идея се включиха днес в общоградските тържества, посветени на победата над хитлеро-фашизма. 56 са останалите живи от Смолянска област участници от Втората световна война. 1125 са родопчаните от региона, воювали на страната на антифашистката коалиция до победата й на 9 май. 13 от тях от Смолянска община дойдоха в 11 часа на общинското тържество пред паметника-костница на загиналите за отечеството във войните смолянчани в кв. Райково. О тяхно име слово държа почетният гражданин на Смолян и пряк участник в събитията преди 70 години 95-годишният о.з. полк. Ангел Свирков –председател на Общинския съюз на ветераните в областния град, който се спря върху героичните битки на българските войници, но и напомни, че щикът им винаги трябва да бъде при нозе.

Депутатът Дора Янкова лично поздрави всеки от ветераните и поднесе венец в памет на техните загинали другари. Никога повече да няма война, отправи призива си тя към своите съграждани. И заедно с общинските съветници от левицата поднесе венци и цветя на паметниците на загиналите антифашисти в кварталите Райково и в стария център на Смолян. Социалистите зачетоха с цветя и монументите на убитите парашутисти в село Бостина и паметникът на загиналите във войните в кв. Устово.

Пред бюста на Мария Тодорова-Наталия в кв. Райково, слово държа председателят на БСП-Смолян, Милко Гавазов. Подвигът на родопските герои е пример за нас и днес, когато темата за антифашизма е отново на дневен ред, заяви пред смолянчани дългогодишният общински съветник.

Вирни се горе