Смолянска област е на второ място в страната по събрани подписи в подкрепа за АЕЦ „Белене”

Смолянска област е на второ място в страната по събрани подписи в подкрепа за АЕЦ „Белене”

Област Смолян е на второ място в страната по брой събрани подписи за свикването на референдум относно бъдещето на атомната енергетика в България и нуждата от АЕЦ „Белене”. Това съобщиха от Областния инициативен комитет, чийто председател е Дора Янкова. Към 10 юли в област Смолян са събрани 13 000 подписа, което е около 73% от предвидената квота.

Най-много граждани са се подписали в общините Смолян, Златоград и Девин. Подписката за свикване на референдум в областта ще продължи до края на месец юли, съобщиха от пресцентъра на левицата. По данни на Националния комитет към днешна дата са събрани около 380 000 подписа. Родопчани проявяват изключително голям интерес към инициативата, тъй като са на мнение, че без атомна енергетика електричеството в планината ще стане лукс при растящите цени на електроенергията и мизерните доходи.

Отговорникът за Смолянска област Стефан Бадев обясни, че основният проблем, който се среща при събирането на подписите, е че заради насаденият страх от управляващите много граждани отказват да впишат ЕГН-то си, но въпреки това Смолянска област ще изпълни предвидената квота за свикването на референдум. По инициатива на Националния комитет всеки, подкрепил АЕЦ „Белене” получава кибрит с надпис „На ток или на свещи”. Идеята е гражданите да разберат, че без атомна централа вероятността в следващите години да се върнем към осветлението на свещи и газови лампи е реална.

Вирни се горе