Смолян към БСП: Държавата да помогне на изоставащите планински региони

Смолян към БСП:  Държавата да помогне на изоставащите планински региони

„Държавата трябва да подпомогне всички изоставащи планински региони“. С тези думи се обърнаха жителите на Смолян към народните представители от ПГ на „БСП за България“ по време на представянето на „Визия за България“. Хората подчертаха, че регионът им е засегнат сериозно от демографската криза и се  обезлюдява с бързи темпове.  По думите им трябва да се подпомогнат всички планински региони според спецификата им, както е планирано за Странджа-Сакар. Според тях към всички сектори трябва да се подхожда регионално.  Като друг основен проблем те поставиха липсата на достъпно здравеопазване в планинските региони, липсата на 24 часова аптека. Присъстващите зададоха  въпроси за държавната помощ за хората с увреждания, защита на малките производители и справедливото заплащане на тяхната продукция, липсата на равномерно отпускане на средства от държавата за отделните региони, как държавата ще подпомогне увеличаването на производството, вероятността за закриване на лабораторията към РЗИ-Смолян, подоходната политика, запазването на високотехнологичните производства, свързани с обработката на пластмаса в Смолян. Бяха направени предложения за развитие на планински туризъм с марка „Родопите – планина на гостоприемство през четирите сезона“.    „Накъде отива България в следващите години? Този въпрос си задаваме всички българи, дори живеещите  в чужбина. Именно на този въпрос трябва да дадем отговор заедно“. Това заяви пред събралите се в Смолян народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на ИБ  на НС на БСП Валери Жаблянов. Според него затова левицата се среща с гражданите на България- за да бъдат вплетени във Визията предложения от различни обществени среди, които се събират по време на срещите. „За да решим своите проблеми, трябва да заложим на научния потенциал на нацията и на народа си“, каза още той.

Проф. Георги Михайлов заяви, че страната ни има нужда от нова система на финансиране и управление на здравеопазването, а не само от здравно осигуряване. Той  смята, че управляващите залагат само на реформа на осигуряването.   Според него вместо в диалог със специалистите в сферата на здравеопазването, сегашните модели са правени на тъмно, без обсъждане и част от тях са започнали да изтичат в медиите и то касаещи финансиране на системата за сметка на гражданите, без да се подобри качеството на здравната услуга. Той подчерта, че това е причината левицата да планира вот на недоверие- именно в тази сфера. „От своя страна, ние предлагаме като решение на проблемите в здравеопазването – премахване на статута на болниците като търговски дружества; ако частно лечебно заведение иска да ползва публични средства то да не бъде търговско дружество; развитието на здравеопазването да бъде на регионален принцип; промяна на ДДС за лекарствата“, заяви проф. Михайлов. От своя страна гражданите поставиха сериозно въпросите за липсата на специализирана високотехнологична  помощ в областта на болничното здравеопазване  в региона, сериозният дисбаланс по отношение на развитието на доболничната помощ, както и тежките кадрови проблеми, пред които е поставено единственото лечебно заведение в региона.

На въпрос за концесията на Летище „София“ народния представител Славчо Велков заяви, че в            своята Визия БСП залага на спирането на отдаване на концесия на обектите от националната сигурност. „Даването на Летище „София“ на концесия в неясни ръце крие опасност не само за националната сигурност, но и за икономиката. Затова ние и в пленарна зала се противопоставяме на желанието на управляващите да я осъществят“ каза още той. На въпрос за неравенствата между регионите, народният представител от левицата, избран от региона, Дора Янкова подчерта, че в края на миналата година правителството е раздало над 2 млрд. лв. за определени общини и секторни политики, с което не се изравняват неравенствата, а се укрепва сегашния модел на управление. “Необходима е максимална мобилизация на хората, които искат промяна, за да може тя да бъде постигната“, категорична бе тя. В дискусията взеха участие и народните представители проф. Иво Христов, Стоян Мирчев и Денчо Бояджиев.

Вирни се горе