След провала с приемане на Бюджет`2017, сега е ред на Втория воден цикъл на Смолян

След провала с приемане на Бюджет`2017, сега е ред на Втория воден цикъл на Смолян

Все по-голяма пропаст между управляващи и опозиция в Общинския съвет на областния град

След последното заседание на местния парламент, което се проведе на 30 май т.г., общинските съветници от Смолян са все по-разединени и  на диаметрално противоположни мнения относно ключови за обществото въпроси и проекти. Докато обаче текат тези процеси, тихичко и с все по-бързи темпове градът и региона се обезлюдяват, апатията обзема и последните ентусиасти останали в родния град с надежда, че все нещо ще се промени. Това не е мнение, а данни от статистиката за последната година. Според нея, все повече млади хора напускат областта, заедно с децата си и поемат към по-големи градове, с развита икономика и по-високи заплати, както и към чужбина.  

Този път спорът в Общинския съвет на Смолян възникна заради гласуване на проекта за Втория воден цикъл на града. Това е вторият неуспешен опит на кмета да внесе гласуването на проекта. Първият бе през миналия месец, но и тогава докладната не бе одобрена. Според съветници от опозицията, решението няма да е законно, защото общината няма приет бюджет за 2017 г. и кметът няма право да плати този разход. След края на заседанието на Общинския съвет, кметът на община Смолян, Николай Мелемов обвини БСП и КРОС, че са провалили проект за над 50 милиона лева. Става въпрос за Втория воден цикъл на Смолян. “Това е срамота, този проект сме го чакали 6 години и сега да се провали”, коментира специално за SmolyanNews.com кметът Николай Мелемов. На въпрос ще внесе ли отново за обсъждане и гласуване Бюджетът на общината за 2017 г., той посочи, че още не е взел решение и допълни, че ще помисли и ще реши. Като факт в подкрепа на заключенията по-горе, той посочи изключително слабия обществен интерес за публичното обсъждане на проект на Бюджет 2017 г. на Община Смолян.

Какво се случи на провелото се общественото обсъждане на Бюджет 2017г.? В залата присъстваха едва 40 човека, повечето от които общински съветници, кметове на села в общината, граждани и медии.  Отново бе поставен въпросът защо се е стигнало до там, че до момента Община Смолян работи без приет Бюджет за 2017 г., защо част съветниците в местният парламент не са съгласни да гласуват бюджета и кой е виновен за това – вносителят или общинските съветници. Дебатите по тези въпроси продължиха около час.  Предложено бе приходите в местни дейности да бъдат намалени от 23,6 милиона лева на 14 милиона лева , приходите от продажба на нефинансови активи да бъдат намалени до реалистична сума, която може да се акумулира от приходи от продажби на нефинансови активи, съобразени с приходите от миналата година.  Във връзка с намаляване на разходите пък общинският съветник от КРОС Кирил Хаджихристев направи предложение, „За един добър контрол от страна на общинска администрация, така както парите от таксите за смет не могат да се харчат за други неща, да се проконтролира дейността на сметосъбиращата фирма и да се даде на тази фирма това, което е събрано като данъци“.  Обсъждането премина при изключително слаб обществен интерес.

Това обществено обсъждане не донесе нищо градивно или позитивно за развитието на града и общината. Напротив, отново назрява конфликт между управляващи и опозиция освен по проекта за водния цикъл, този път и по отношение на парите за спорт. В медиите излезе информация, че съветници от КРОС и БСП са обявили, че са за намаляване на парите за спорт. "Да се намалят максимално разходите за Спортния календар на община Смолян”. Това предложение направиха общински съветници от БСП и КРОС по време на публичното обсъждане на проекта за бюджет за 2017 година в родопския град, според информацията в някои регионални медии. 

Потърсихме за коментар и представители на опозицията. 

В телефонен разговор, общинският съветник от Групата на БСП Стефан Сабрутев заяви, че скоро плануват да свикат пресконференция, за да обявят официалната си позиция по случая, а не определени медии, близки до управляващите, да интерпретират нещата. Защото, посочва Сабрутев „това е пълна дезинформация”.  „Никога не сме обявявали, че искаме да се намалят парите за спорт, напротив, искаме да се разделят за спортните клубове и за спортния календар на общината”, обясни съветникът Стефан Сабрутев и добави, че откакто управлява кметът Мелемов липсва тотален интерес от страна на обществеността да присъстват на обсъждания, което говори лошо за него и неговото управление. Ние искаме прозрачност и това е ключовата дума на всичко. Относно водния цикъл, искам да обърна внимание, че от 45 милиона, сумата за проекта е нараснала на 75 милиона и искам да попитам управляващите за какво ще се похарчи разликата от 30 милиона. Проекта е забавен 6 години, заради бавните реакции на управляващите още от първия мандат на кмета. Не смятам, че има някаква спешност и ние трябва да действаме като пожарникари, до месец септември има време, коментира още Сабрутев. 

„Неразбираемо ние сме опозиция, нашата работа е да сме критични и да проверяваме какво ни предлагат управляващите. Г-н Мелемов има мнозинство, той управлява с пълна сила, той трябва да намери начин да си сглоби програмата и управлението. Ако не може да въведе нещата в нормалния ред, да си подаде молбата и да дойде някой, който да направи нещо. Явно той няма визия за развитие на града и общината, коментира Кирил Асенов – общински съветник от Групата на КРОС. Ние не приемаме да сме виновни, защото сме опозиция. Ние не вярмаве на г-н Мелемов, защото той предлага Бюджет, в който са заложени 4.7 милиона лева за сметосъбиране,семтоизвозване и депониране на отпадъци. Той смята да прави Втори воден цикъл и мога от сега да ви кажа коя ще е фирмата, която ще го изпълнява. В такъв случай ние подобно нещо не можем да покрепим. Той си има мнозинство и нека ги убеди да гласуват. Ние такъв бюджет няма да подкрепим, ако в него пише тази сума. Ако ни покани на разговор, ще му кажем, че сме склонни да го подкрепим, разходи за сметосъбиране в рамките на 700 хиляди до 1 милион лева, катогоричен е Асенов. Пълна демагогия е да се говори, че сме против парите за спорт, та това беше един от нашите приоритети в нашата кампания.  Няма визия за развитито на града и общината. Обезлюдяването продължава. Завода „Костал“ премества втора поточна линия в новооткрития си завод в гр. Пазарджик и ще продължат.Причината е липса на квалифициран персонал в гр.Смолян. Тенденциите за града са много лоши“, коментира бизнесменът. Днес в позиция до медиите от КРОС обявиха:

„Имаме опасения, че от началото на своя мандат кметът Мелемов не работи за интересите на града. Община Смолян работи вече пети месец без одобрен бюджет, тъй като проектът на бюджет беше внасян на заседания без обществено обсъждане и в нарушение на законовите процедури. КРОС няма да подкрепи бюджет, в който близо 4 700 000 лв. са предвидени за сметопочистване и сметосъбиране. Според нас това е ощетяване на гражданите на Смолян. Тези дейности струват от 700 000 до не повече от 1 000 000 лв. Ако разходите за боклук бъдат намалени с 4 млн. лв., то тогава КРОС би подкрепил бюджета на общината. Не приемаме за партньор човек, който подарява на конкретна фирма 3 700 000 лв. при това тежко финансово състояние на общината.

Нямаме нищо против изграждането на втори воден цикъл на Смолян. Но няма да подкрепим старта му, защото без приет бюджет на общината, не е законно да се правят разходи за каквото и да било.

И ако някой иска увеличаване на парите за спортни и културни дейности, то това сме именно ние от КРОС. Тази позиция сме заявявали многократно още от създаването си – бюджетът да бъде балансиран и средства да се харчат за култура и спорт, вместо за сметопочистване. За да се създадат добри условия за живот и да се спре обезлюдяването на нашия град. Именно предложение на КРОС е бюджетът за спорт за 2016г. да се увеличи от 15 000 до 100 000 лв. И нещо повече – за 2017 г. предлагаме той да бъде разделен 100 000 лв. за спортните клубове и 51 000 лв. за спортни дейности, от които ще имат полза всички граждани на Смолян. Няма да допуснем да се разпространява невярна информация и инсинуации в обратен смисъл“, се посочва в Позицията на местната коалиция.

Вирни се горе