След 20 години пенсията ще е 75% от заплатата

След 20 години пенсията ще е 75% от заплатата

Новият пенсионен модел ще сработи за хората, които ще се пенсионират след 18-20 години. Тогава те ще получават около 70-75% от това, което са вземали като заплата.

Това коментира пред bTV бившият министър на труда и социалната политика от кабинета „Костов“ Иван Нейков, предаде БГНЕС.

„Системата трябва да внуши на хората, че винаги е по-добре да получаваш заплата отколкото пенсия“, смята Нейков. Той подкрепи предложените от правителството на ГЕРБ промени по отношение на пенсионния модел. Те са продиктувани от статистиката за демографските промени, според която през 2050-а година работоспособното население ще намалее с над 1,4 млн. души, а населението в пенсионна възраст ще се нарасне от 1,3 млн. души на 1.8 млн.

Министър Тотю Младенов отбеляза на свой ред, че демографската картина в цяла Европа е изключително тежка, не само в България. Според него динамиката на трудовия пазар налага реформите да започнат най-рано през 2012 година. „Поставили сме си за цел да изчистим системата“, категоричен бе министърът. Вариантите за промени в реформата са два.

Първият вариант предвижда право на пенсия за осигурителен стаж и възраст да се придобива при 40 години осигурителен стаж за мъжете – (сега 37 г.), и 37 г. за жените – ( сега 34 г.), и минимална възраст за пенсиониране 63 години за мъжете, 60 години за жените. От 1 януари 2015 г. е предвидено постепенно увеличение на необходимия осигурителен стаж за жените на 6 месеца всяка година до 2020 г., за да може техния стаж, да се изравни с този на мъжете.

Вторият вариант визира повишаването на възрастта за пенсиониране от 2012 г. с 4 месеца на всяка година, до достигане на 63 години през 2019 г. От 2021 г. едновременно увеличение на пенсионната възраст за жените и мъжете по 4 месеца, до достигане на 65 годишна възраст за придобиване на пенсия, ще се изисква не по-малко от 37 години осигурителен стаж и за жените и за мъжете. Този вариант предлага по-плавен преход към нарастване на пенсионната възраст.

Вирни се горе