Сините поискаха главата на Цветанов

Сините поискаха главата на Цветанов

Синята коалиция снема доверието си от вътрешния министър Цветан Цветанов и настоява министър-председателят да го извади от състава на министерски съвет. Това обяви Иван Костов на пресконференция в парламента. Ние искаме правителството да успее в борбата с престъпността и затова е необходима смяната на министър Цветанов, категоричен е Костов.

Отстраняването на Цветанов според сините е наложително, защото не е обезвредил върховете на мафията и е превърнал борбата с престъпността и корупцията в медийни акции. Поради некомпетентност и лошо управление губи битката с организираната престъпност, подчерта Иван Костов след заседание на ръководството на Синята коалиция. Цветанов е допуснал пробив в националната сигурност, огласявайки класифицирана информация.

Според Мартин Димитров Цветанов е станал единственият министър на вътрешните работи след 89-та година, който е допуснал системно нарушаване на граждански права. Съпредседателят на сините припомни, че министърът е обвинил без доказателства лекарите от Горна Оряховица в умишлено убийство на бебе.

Той не реформира МВР и замени системата за сигурност със система на страха, каза още Димитров, като подчерта, че министър Цветанов вече няма политическата сила да се бори с престъпността.

Затова той трябва да си подаде оставката, категорични са сините, прогнозирайки, че оставката на Цветанов е въпрос на време.

Лидерът на СДС коментира още, че в началото на управлението на това правителство нямал чак такова доверие на Цветанов, но имал надеждата че той ще се справи.

Костов уточни, че лично той е вярвал на Цветанов заради устрема и куража, с който поел поста.

Доверието му обаче се загубило защото не довършил започнатото докрай. Според Костов вътрешният министър ще завлече целия кабинет след себе си. Този министър трябва да си ходи, категоричен е Иван Костов.

По думите му, ако премиерът Бойко Борисов не отстрани вътрешния министър, ще поеме цялата отговорност за сектор сигурност. Оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов по-късно поискаха и от БСП в декларация от името на социалистите, която бе прочетена от Ангел Найденов. Според червените той е отговорен за полицейщината в страната, превръщанме на СРС-тата в средство за контрол и провал в борбата с организираната престъпност.

Вирни се горе