Симеон Дянков:Реформите в митниците ще извадят агенцията от списъка на най-корумпираните и неефективни институции

Симеон Дянков:Реформите в митниците ще извадят агенцията от списъка на най-корумпираните и неефективни институции

Реформите в митниците ще извадят агенцията от списъка на най-корумпираните и най-неефективните институции в България, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. На пресконференция съвместно с директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов той представи резултатите от работата на приходната структура,съобщиха от правителствената пресслужба.

Според изследване на Transperancy International, в началото на мандата на новото правителство най-корумпираните и неефективни сектори в България са били енергетиката, митниците, съдебната система и МВР. С реформите, които предприе новото управление за оптимизация на състава и модернизация на информационните системи, митниците ще бъдат извадени от този списък. Министър Дянков посочи, че с новите методи на събиране на информация от митническите служби се очаква рязко подобрение на събираемостта на приходите.

Извършени са проверки на 3500 тона оцветено гориво, предназначено за отопление. Установени са нарушения за 700 тона, а 142 тона тежко гориво са открити в автомобили и бензиностанции в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Данните оповести Ваньо Танов и допълни, че в момента се изгражда Национален аналитичен център. Той ще започне да функционира до два месеца и ще позволи да се следят всички произведени горива. Започва и монтаж на GPS устройства на цистерните и корабите.

През последните четири дни са проверени 1274 търговски обекта за продажба на тютюневи изделия. Установени са 381 000 къса нелегални цигари и 2500 пури и пурети. На всички обекти нарушители са съставени актове и разрешителните им за продажба на цигари няма да бъдат подновени.

Осем месеца предсрочно се въвежда електронният придружителен документ. По този начин се пресичат опитите за документални измами при превозването на акцизни стоки. Предстои и въвеждането на електронна декларация при вноса, която ще скъса връзката между митничарите и икономическите оператори. От началото на май предстои внедряване на нова система за пътни такси и разрешителни, която изключва човешката намеса. Чрез нея ще се следят винетките и ще се подобри пропускателността на граничните пунктове. „Мога да заяви, че през тези месеци на усилена работа до голяма степен сме затворили местата, от които могат да изтичат приходи”, заключи Ваньо Танов.

Министър Дянков посочи, че през първите три месеца на годината държавата е разплатила около 220 млн. лв. задължения на предишното правителство към тютюневия бранш и земеделски производители. Той допълни, че до края на май всички задължения ще бъдат разплатени и от юни и юли реалните приходи ще бъдат видими.

Вирни се горе