Семейният кръг на Станишев, ТИМ и "Монтерей" излъчиха министрите

Семейният кръг на Станишев, ТИМ и "Монтерей" излъчиха министрите

Зад правителството се крият много задкулисни интереси, които нямат нищо общо с протестите на хората

Семейният кръг на Сергей Станишев, ТИМ и кръгът “Монтерей” са излъчили министрите в това правителство и имат квоти в парламента. Това заяви Татяна Дончева, лидер на “Движение 21” и член на БСП по Нова телевизия.

Според нея “хората не възприемат този кабинет като кабинет с качества – нито хората на улицата, нито вътре в партията, нито българската интелигенция”. “Този кабинет дойде с много въпросителни, че зад него се крият много задкулисни интереси и договорки, които нямат общо с никакви обещания”, каза Дончева, която неотдавна обядва с бившия президент Георги Първанов.

“Сергей Станишев налага под формата на гражданска квота един чисто приятелски семеен кръг. Работите в партията не са добре”, заключи Дончева, като от думите й се разбра, че има сериозно недоволство и съпротива вътре в БСП срещу лидера Сергей Станишев.

Квотите в кабинета

На въпрос дали съществуват различни квоти на министрите в новия кабинет, Дончева коментира, че не вижда лична квота на премиера Пламен Орешарски с изключение на министъра на финансите Петър Чобанов.

“Има сериозна квота на ТИМ, която се преплита с квотата на семейство Станишеви и техните приятели, като между ТИМ и приятелите на семейство Станишеви има една симбиоза, понякога има и общи кандидатури”, каза Татяна Дончева.

Според нея кръгът “Монтерей” и ТИМ са се намесили решаващо в сферата на сигурността, а в тъй наречените ресурсни ведомства са се спрели на подходящи кандидати, с които могат да си правят, каквото си искат, или които са техни служители.

За премиера Пламен Орешарски

“Аз нямам съмнения нито в икономическата експертиза на Пламен Орешарски, нито в добрите му намерения. Имам съмнения обаче, че прояви прекалено голяма безхарактерност, когато позволи да го превърнат в четец на списък с министри и да му наложат дори секретарки и началници на кабинета”, казаТатяна Дончева.

За вътрешния министър Цветлин Йовчев

На въпрос защо не харесва вътрешния министър, Дончева отговоpи така: “С пиарските възможности на Моника Йосифова, фирмата й и ГЕРБ, както и медийната империя на Делян Пеевски вие можете да постигнете позитивно впечатление”.

Според социалистката Цветанов обосновано твърди, че Цветлин Йовчев е назначение на Делян Пеевски, защото “има такъв момент”.

“Освен това аз смятам, че Цветлин Йовчев е от квота на “Монтерей” през кръга на Драшков и на ТИМ”, допълни Дончева.

“Този човек не можеше по никакъв начин да бъде в това правителство при всичките договорки, че правителството на БСП и ДПС се явява политическо, експертно и алтернатива на ГЕРБ – освен, ако има задкулисни договорки тези кръгове да управляват зад фасадата и да се осигури във вътрешното министерство недосегаемост на определена проблематика”, смята Дончева.

Тя допълни, че има предвид проблематиката, която може да издъни кръговете, които са си правели, каквото си искат, по времето на Бойко Борисов, както и самият него.

Жертвите

“Към момента е жертван Цветанов. Те се надяват, че това ще омиротвори нещата и че ще могат през този екип да правят, каквото си искат”, каза Дончева. Тя допълни, че подозира ГЕРБ и БСП в една много добра симбиоза.

“В един момент обаче, ако се окаже невъзможно удържането на нещата, е възможно задкулисните играчи да жертват и Бойко Борисов”, прогнозира Татяна Дончева.

Вирни се горе