СДС и БЗНС влязоха в Реформаторския блок

СДС и БЗНС влязоха в Реформаторския блок

Новото обединение от седем партии направи заявка за участие в бъдещи избори

СДС и БЗНС подписаха меморандум, с който се присъединиха към Реформаторския блок. Новото обединение от седем партии направи заявка за участие в бъдещи избори и призова поддръжниците си да подкрепят утрешния протест по време на извънредното заседание на парламента. Реформаторският блок бе учреден от ДСБ, “Движение България на гражданите” (ДБГ), “Синьо единство”, “Зелените” и партия “Свобода и достойнство”.

Найден Зеленогорски от ДБГ обяви, че целта на Реформаторския блок е не просто да прескочи някакви проценти и да влезе в парламента, а да се създаде голям политически проект със силната подкрепа на обществото, предадоха БТА и БГНЕС.

Амбицията на новото обединение е да спечели първо място в бъдещите предсрочни парламентарни избори, защото било очевидно, че такива ще има.

На въпрос на какъв принцип ще бъдат правени предизборните листи, Зеленогорски отговори, че засега блокът не е предизборен проект и трябва да бъде получена подкрепата на ръководствата на партиите в него.

Председателят на СДС Божидар Лукарски призна, че не е било лесно, но са успели да изгладят противоречията с “колегите си” от блока. Той посочи, че е нормално партиите да имат различия по някои въпроси, но по-важното било да се обединят около това, което ги свързва.

“За нас е голяма чест, че се присъединихме към Реформаторския блок”, заяви председателят на БЗНС Николай Ненчев.

Всички 31 членове на Управителния съвет на партията са подкрепили единодушно влизането в дясната формация.

Според председателя на ДСБ Радан Кънев истинското предизвикателство пред Реформаторския блок е да бъде постигната голяма обществена промяна. На въпрос дали присъединяването на още партии няма да разводни обединението, той отговори, че това по-скоро би довело до “смиряване на българските политици и до преодоляване на егото”.

“За момента целта ни е това правителство да подаде оставка и да бъдат насрочени нови избори”, каза председателят на “Зелените” Борислав Сандов.

Работи се и по създаването на граждански съвет към блока.

Миналата седмица лидерът на партията Бойко Борисов предложи на Реформаторския блок да излязат с общ план за сваляне на правителството и за съвместно управление. От ДСБ, СДС и ДБГ отказаха поканата.

Наскоро социологът Мира Радева прогнозира, че е напълно възможно при избори наесен или догодина Реформаторският блок да се изравни с ГЕРБ.

В края на юли изследване на агенция “Сова Харис” показа, че при избори сега, БСП би получила 19.3 на сто, а ГЕРБ – 16.9 на сто от гласовете. В парламента по всяка вероятност би влязъл и Реформаторският блок, който засега има подкрепата на 3.9 на сто.

Вирни се горе