Сагата с изборите в с. Беден продължава, ГЕРБ с жалба срещу БСП

Сагата с изборите в с. Беден продължава, ГЕРБ с жалба срещу БСП

Сагата с частичните кметски избори в девинското село Беден продължава. В неделя изборите бяха спечелени от Стоян Настанлиев от ГЕРБ, като от БСП обявиха, че ще оспорват вота. В последствие, общинският председател на ГЕРБ – Девин Руси Чаушев е подал жалба в Общинската избирателна комисия, в която е имало данни за упражнен натиск от Рабие Кисьова – представител на БСП – Смолян, върху членове на Секционната избирателна комисия в Беден при подписване на протокола за избор на кмет в населеното място. От Общинската избирателна комисия са препратили жалбата в Районна прокуратура Девин. „След разглеждане на постъпилата жалба, ОИК- Девин намира, че същата е допустима и с оглед съдържащите се в нея данни, следва да бъде изпратена на Районна прокуратура – Девин по компетенция“, се казва в решението на ОИК – Девин. Жалбата е подадена вчера в 11:00 ч. в ОИК – Девин.

„В изборния ден няма жалби от никой, след като ние изкарахме факти от изборната кампания на наши опоненти, изведнъж има жалба срещу мен и то след приключване на изборния ден, какво жалят? Категорично е нямало натиск, по какъв начин и каква власт имам аз да заплашвам някого?“, коментира Рабие Кьосева. Днес, от БСП внесоха и три сигнала до прокуратурата, касаещи изборите в с. Беден, като единият от тях е срещу работодател, който упражнява натиск върху служителите си да гласуват за ГЕРБ, както и че изборна секция е отворила 30 минути преди изборния ден. „Не мога да коментирам неща, на които аз не съм свидетел и съм далеч от мисълта, че може да се случи. Всеки има глава на раменете си и съвест, с която да определи за кого да гласува. Водили сме позитивна кампания. Те ако имат доказателства, нека ги представят. Относно жалбата подадена от мен, в качеството ми на представител на ГЕРБ, продължавам да твърдя, че е упражняван политически натиск върху представителите на БСП в комисията, за да подпишат с особено мнение“, коментира Руси Чаушев – общински председател на ГЕРБ – Девин.

„При нас не е постъпила информация, за отваряне на Секционната комисия преди уречения час. Днес, имаме устна жалба от председателя на общинската организация от БСП, че имат сведения, че е отворена секцията около 15 минути по-рано и били гласували някакви ловджии. Но това пак ви казвам, че е в устна форма и при нас няма все още постъпила писмена жалба за подобно нещо“, коментира председателят на Общинската избирателна комисия в Девин Татяна Димитрова.

Припомняме ви, че Настанлиев спечели изборите с 121 гласа, а опонентът му от БСП Николай Димов получи 112 гласа. Изборният ден е протекъл без жалби за нарушения, но протоколът на Секционната избирателна комисия е подписан с „Особено мнение“ от секретаря на СИК Росица Митева и член на СИК Виолета Манчева.

Вирни се горе