Съдът регистрира партията на Слави Трифонов "Има такъв народ"

 Съдът регистрира партията на Слави Трифонов "Има такъв народ"

Партията на телевизионния водещ получи регистрация в Софийския градски съд от втория опит

Софийски градски съд (СГС) постанови вписване на партия “Има такъв народ” с лидер телевизионният водещ Слави Трифонов в публичния регистър на политическите партии. Съдебният състав начело със съдия Цветанка Бенина приема, че са изпълнени всички законови изисквания, свързани с молбата за регистрация, както и със символа на партията.

В началото на октомври при закрити врата за по-малко от 30 минути Трифонов учреди партия “Няма такава държава”. В началото на декември обаче СГС отказа регистрацията на формацията като се аргументира със законовата забрана партиите да използват българските знаме и герб.

Трифонов определи тези мотиви на съда за “измислени”, но през януари все пак обяви създаването на “Има такъв народ”, която месец по-късно също беше учредена без на събитието да бъдат допуснати представители на медиите. За разлика от “Няма такава държава” логото на новата партия представлява стилизиран восъчен печат с името на партията на син фон.

Партията на Слави Трифонов се обявява за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на депутатите наполовина, въвеждане на електронно гласуване и пряк избор на главния прокурор и на омбудсмана.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30684485.html

Вирни се горе