С проекта си Първанов съживява лицата от прехода, смята Цветанов

С проекта си Първанов съживява лицата от прехода, смята Цветанов

Проектът на президента е проект за възстановяване на лицата от прехода, коментира вътрешният министър и зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов намерението на Георги Първанов. По-рано днес държавният глава потвърди, че прави “широка гражданска инициатива”, която ще обяви на 11 ноември.

Според Цветанов, българите могат да преценят личните качества на всеки политик, участвал в политиката и процесите в обществото през последните 20 години, цитира го “Фокус”. “А именно – фалирането на банки в годините на преход, престъпността, това, което се тиражира постоянно в публичното пространство – неодобрение към годините на прехода и към съпричастността на всеки един политик, който е бил в тях. Първанов е част от този преход и не смятам, че трябва да се възприема това, което прави, като нов политически проект”, коментира министърът.

По думите му, това е проект, който по никакъв начин не е независим от статуквото и ще може отново да си партнира с политически сили и всичко, свързано с престъпността. "За да може да се крепи статуквото, което укрепваше тези лица през последните години, за да се възползват от възможностите на държавата, подпомагани от всичко онова, което се нарича корупция, престъпност и т.н.”, каза Цветанов. „Това е проект, който в общи линии припокрива досегашното статукво. Нека да видим и лицата, които ще бъдат в него – дали не са лицата на прехода”, коментира още министърът.

“Моля ви вече да не го наричате президент, когато говорим за г-н Първанов. Единственото, за което съжалявам е, че България остана без една институция за близо една година период напред”, коментира по-рано от Брюксел премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вирни се горе