С кворум от 121 депутати откриха заседанието на НС

С кворум от 121 депутати откриха заседанието на НС

С кворум от 121 депутати бе открито днешното пленарно заседание, на което депутатите ще гласуват състава и структурата на правителство, предложени от кандидата за премиер Пламен Орешарски.

ГЕРБ изпълниха обещанието от вчера и не се регистрираха.

Близо 2 минути председателят на парламента изкчакваше регистрацията. Дълго време числото на таблото се задържа 118 и в последния момент се събраха необходимите 121 гласа, като разбивката по групи показа, че този един глас е на депутат от парламентарната група на “Атака”.

Новината, че има кворум бе приета с аплаузи в залата. По непотвърдена информация лично лидерът на националистите е дал най-важният 121-ви глас.

Според Конституцията, за да се приеме един акт в пленарна зала, трябва да гласуват 50% плюс един от присъстващите. В този случай по време не гласуването на кабинета “Орешарски” днес ще са нужни само 61 гласа, за да получи вот на доверие. Така 120-те гласа на БСП и ДПС ще са достатъчни.

Депутатите от “Атака”, макар и да не се регистрираха, останаха в залата. Веднага след като стана ясно че има кворум, групата на ГЕРБ напусна пленарна зала.

Лидерът Бойко Борисов отказа всякакви коментари, но по-късно обясни, че неговите депутати са напуснали залата, защото са видели ясно новата тройна коалиция. Той обеща неговите народни представители да се върнат в залата по-късно.

“Станаха уникални със своите измишльотини. Близо две минути председателят на парламента чакаше някой да се регистрира”, коментира пред медиите Бойко Борисов. По думите му, оттук нататък вече това правителство е несменяемо, благодарение на Волен Сидеров.

“ГЕРБ излезе от залата, за да видят всички гости, посланици и всички зрители и слушатели, че тези три партии БСП, ДПС и Атака са едно и това е правителство на тройната коалиция”, коментира пред медиите Бойко Борисов. Той е уверен, че те с комбинации ще изберат правителство: “Няма как при 121 регистрирани, и със 117 могат да го направят”.

Лидерът на ГЕРБ отказа да коментира изказванията на атакистите, че те ще спасят България от турско и герберско робство. По-рано днес във фейсбук профила си Десислав Чуковло от “Атака” бе написал: “Съратници, днес АТАКА ще спаси България от 4-годишно турско робство”.

“Не искам да коментирам бръщолевения. Пожелавам успех от тук нататък и не ме занимавайте с тях”, отсече Борисов. След кратката почивка групата на ГЕРБ се върна в пленарна зала.

Вирни се горе