Регионалния съвет за развитие на Южен централен район заседава в Смолян

Регионалния съвет за развитие на Южен централен район заседава в Смолян

Под председателството на областния управител Недялко Славов, в Областна администрация Смолян се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район (РСР на ЮЦР). Г-жа Людмила Стойкова – старши експерт в отдел „Стратегическо планиране и договаряне“ към Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, представи проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие.

„Темата е изключително интересна и многократно разглеждана в рамките на предходните заседания на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР. От дискусиите, които сме провели, ясно е осъзната необходимостта от по-активна регионална политика и нашето общо становище е, че ако нещата продължат да се развиват по начина, който беше до момента, едва ли можем да очакваме положителни промени.“, коментира областният управител Недялко Славов, като отбеляза, че вътрешнотериториалните различия в самите райони са изключително сериозни, давайки за пример изоставането в икономическото и социално развитие на Смолянска област в сравнение с Пловдивска област. „Бих призовал да видим позитивните моменти в предлаганите промени. Благодаря на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за интензивните консултации и обсъждания, които се състояха, и част от нашите препоръки бяха взети под внимание и са заложени в така предложените промени. За мен те са реална стъпка към децентрализация и показват осъзнатата, и на централно и на регионално ниво, необходимостта от промяна в регионалната политика. Аз съм обнадежден, че по този начин ще постигнем известен напредък.“, каза Славов като не скри и опасенията си, че с тази стъпка се закъснява. „Част от промените предвиждат и препращат към изготвянето на правилник, което ще отнеме допълнително технологично време. А предвид това, че новият програмен период настъпва и новите оперативни програми са в процес на разработване, опасенията ми са, че ако не побързаме, голямата промяна не би била възможна.“

Проф. д-р арх. Веселина Троева – изпълнителен директор на Национален център за териториално развитие ЕАД, представи напредъка в изготвянето на стратегическите документи за регионално развитие за периода 2021-2027 г. Петя Донова, като ръководител, представи резултатите и извършените дейности по проекта „Бъдещето е във Ваши ръце“ – добри практики и препоръките за подобряване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и наблюдение на регионалната политика.

Във връзка с отбелязването на 150 години от създаването на Българска академия на науките, инж. д-р Момчил Караиванов – координатор на Регионалния академичен център на БАН – Смолян, представи възможности за подкрепа и взаимодействие при решения на РСР на ЮЦР в презентацията си: „Определяне на Родопите за пилотен планински район за развитие през настоящия и следващ планов период”.

Вирни се горе