Разочаровани от кмета на Рудозем потърсиха помощ при д-р Дариткова

Разочаровани от кмета на Рудозем потърсиха помощ при д-р Дариткова

Разочаровани от кмета Румен Пехливанов жители на Рудозем потърсиха помощ от депутата д-р Даниела Дариткова. Народният представител от ГЕРБ проведе приемна в събота там. Преди да поискат подкрепата й, хората бяха ходили при кмета да търсят работа, но са били нагрубявани и отритнати от местния управник. Млада жена се оплака, че когато й отказал работа, тя го попитала: „Сега какво да правя с тези малки деца“. А кметът й отвърнал арогантно: „Като не знаеш какво да ги правиш, ще ги дадем в дом за закрила на детето“. Инвалид пък, на когото му трябвала 1 г. трудов стаж, не бил взет на работа, защото било известно, че е гласувал за ГЕРБ. Много от питанията бяха свързани със съдбата на болницата. Някои потърсиха д-р Дариткова и за лекарска консултация.

„Хората търсят решение на проблеми от компетенциите на общината. Основен проблем е безработицата. Социални проблеми. Разтревожи ме продажбата на селската здравна служба в с. Чепинци, за което бях сезирана от общопрактикуващия лекар там. С предишно прехвърляне на собствеността на здравните служби се озовават в имуществото на общинската болница. И поради натрупани дългове се взима решение да се разпродават селските здравни служби“, коментира след приемната д-р Дариткова.

„Когато ние говорим за общи мерки за осигуряване достъпа на населението до медицинска помощ, те няма как да се реализират само от страна на държавата. Би следвало и общините да поемат своите отговорности. В случая общината оставя без кабинет общопрактикуващия си лекар. Аз съм шокирана до такава степен, че следващата седмица ще организирам среща с НСОРБ, за да разискваме проблема, защото той може да се случи и в други населени места. И ако се налага – да предприемаме законодателни мерки“, обясни председателят на парламентарната здравна комисия. Според Дариткова общинските ръководства трябва да се замислят наистина как ще се обслужва населението, да подкрепят практикуването поне на първична медицинска помощ. „Смятам, че това е изключително важно“, подчерта депутатът.

Тя беше притеснена от твърденията на граждани за активно кадруване от кмета и назначения на близки до издигналата го политическа сила лица и негови роднини. „В тази бедна община хората се поставят в зависимост да не могат да изразяват свободно своята воля и предпочитание за дадена политическа сила, а да са обвързани в решението си с оскъдицата и изкарването на средства за насъщния. Това е изключително тревожно за една демократична държава“, посочи още народният представител.

Вирни се горе