Раздават 150 млн. евро за инвестиции в земеделски стопанства

Раздават 150 млн. евро за инвестиции в земеделски стопанства

От днес 14 април стартира първият прием на заявления за подпомагане по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства" по Програмата за развитие на селските райони (ПРСП) за периода 2014-2020 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Бюджетът, който ще бъде разпределен в рамките на приема е в размер на левовата равностойност на 150 милиона евро.На 18 май 2015 г. ще приключи приемът на заявления за подпомагане, свързани само с инвестиции за закупуване на земеделска техника, а на 8 юни, такива които включват инвестиции извън закупуването на земеделска техника или комбинация от двете възможности.

ДФ „Земеделие" отпуска 1,5 милиона лева за насърчаване производството и използването на висококачествени семена. Приемът на заявления ще продължи от 1 до 30 април и ще се подават в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).

Средствата ще се разплащат на 3 транша за една календарна година. Първият транш в размер на 50% от помощта се отпуска до 30 май на текущата година. По време на втория се изплащат още до 40% от средствата, съобразно прогнозната заявка от ИАСАС и представения от нея междинен отчет. Тези средства се превеждат на агенцията до 30 октомври.

Последното плащане се извършва до 15 декември, след представяне на окончателния отчет.

Вирни се горе