Ръст в ползването на дървесина от горите през 2015 и 2016 година, отчитат от РУГ-Смолян

Ръст в ползването на дървесина от горите през 2015 и 2016 година, отчитат от РУГ-Смолян

Ръст в ползването на дървесина от горите през 2015 и 2016 година, отчитат от РУГ-Смолян. Това се дължи на голямото количество повредена дървесина вследствие на падналия обилен снеговалеж през зимата на 2014-2015 г. и нападенията от корояди през 2016 г., посочи директорът на горското управление инж. Фурлански. На територията на най-засегнатите стопанства – ДГС-Златоград, ДГС-Славейно, ДГС-Смилян и ДГС-Смолян, с предимство са провеждани санитарни и принудителни сечи.

През 2016 г. беше извършена инвентаризация на горите на територията на ДГС-Широка лъка. От страна на РДГ – Смолян са разгледани и утвърдени общо 108 Горскостопански програми и 4 Горскостопански плана, а други 5 броя ГСП са на етап – одобрено Задание за планиране. С тях са определени лесовъдските системи за устойчиво стопанисване на горите, насочени към подобряване на строежа, структурата, производителността и здравословното им състояние, както към създаване на благоприятни условия за естествено възобновяване на насажденията.

Поради настъпилите повреди от снеголом и снеговал вследствие тежките снегове през зимата на 2014-2015 година, както и увеличеният размер на нападнатите насаждения от корояди през 2016 г. изключително е нараснал броят на постъпилите план-извлечения за провеждане на санитарни и принудителни сечи в иглолистни гори, допълни инж. Фурлански.

През тази година за 92-ви път лесовъдската колегия, горските труженици и българската общественост ще отбележат Седмицата на гората от 3 до 9 април, под мотото “ГОРАТА Е ЖИВОТ”.

Вирни се горе