Приближени до ДПС проваляли проекти в Смолянска област

Приближени до ДПС проваляли проекти в Смолянска област

“Споделям безпокойството от проверката за изграждането на пречиствателни станции и канализационни мрежи в Смолянска област, изводите са притеснителни, а обектите имат съмнителен икономически и екологичен ефект”.

Това коментира зам.-областният управител на Смолян Недялко Славов, цитиран от Радио Пловдив.

„Публична тайна е, че изпълнителите на тези обекти са приближени на бившите управляващи, особено от кръга на ДПС", обяви той.

Славов подчерта, че това е масовото мнение в Смолянско. По думите му, тези обекти не функционират съгласно приложението си, няма редовни документи за въвеждането им в експлоатация, а там където има, в повечето случаи от „ВиК" не желаят да поемат ангажимент за експлоатацията на тези обекти.

Според зам.-областния управител причина за това вероятно е малкият брой абонати – едва 10 или 20 %, свързани с готовите съоръжения. Недялко Славов каза още, че основният проблем е, че канализационните колектори не са завършени на 100 %, и те решават проблемите на една малка част жители на населените места.

Стойността на сключените договори по ПУДОС надвишава многократно дейностите по проектите, съобщи зам.-областният управител на Смолян. Той даде фрапиращия пример със село Проглед, където вече са изградени колектор, канализационна мрежа и пречиствателна станция с издаден Акт 16.

Селото обаче има само 60 жители, като средната стойност на жител излиза 36 хиляди лева. Не по-малко скандални са случаите със село Чала, където средната стойност на проекта е над 7 500 лева на жител, село Грохотно – с над 5 100 лева на жител, село Долен с 3 800 лева на човек.

Според зам.-областният управител на Смолян Недялко Славов, по – тревожен е фактът, че няма ясна визия какво ще се случи оттук – нататък с тези спрени обекти. Дейността по обекти, финансирани от ПУДОС не трябва да бъде закривана, но трябва много да се прецизира – смята Недялко Славов.

Той съобщи, че от два месеца експерти от областната администрация в Смолян участват в търговете по обществени поръчки. Организират се и изнесени приемни по места.

Вирни се горе