При избори днес: 6% разлика ГЕРБ–БСП

При избори днес: 6% разлика ГЕРБ–БСП

Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ би получила 24% от гласовете на избирателите, сочат резултатите от изследване на ББСС Галъп интернешънъл, проведено от 10 до 17 март 2011 г.

Партията губи 3% спрямо предходния месец. БСП достига близо 18%. ДПС остава на нива от малко над 6%, а Атака – малко под 3%.

Заявилите, че ще гласуват за коалиция между “сините” партии или поотделно за тях съставляват близо 4%.

41% обаче заявяват, че няма да гласуват.

“Етапът на хегемонията на ГЕРБ изглежда е свършил. ГЕРБ обаче продължава да бъде партията с най-голям потенциален електорат”, коментират социолозите.

От „Галъп“ са се опитали да сондират и нагласите за евентуален втори тур на президентските избори през есента – на базата на първите места в подреждането на политическите личности според доверието в тях.

Кристалина Георгиева и Георги Първанов не са включени, тъй като нямат право да участват в президентските избори.

Проверени са две възможни комбинации за евентуален втори тур: Меглена Кунева срещу Бойко Борисов и срещу Росен Плевнелиев. Ако на евентуален втори тур на президентските избори се явят Меглена Кунева и Бойко Борисов 35% заявяват, че биха гласували за Борисов, а 27% – за Кунева. 7% отговарят друго, а 30% заявяват, че няма да гласуват.

Ако на евентуален втори тур на президентските избори се явят Кунева и Плевнелиев, нагласите са: 32% за Кунева и 26% за Плевнелиев. 8% отговарят друго, 34% са заявили, че няма да гласуват.

Същото е направено и с Цветан Цветанов – доколкото неговото име досега е единственото, което е назовавано като възможен кандидат за президент от страна на ГЕРБ. Сондирането на нагласите показва 35% за Кунева срещу 18% за Цветанов. 9% казват друго, а 36% заявяват, че няма да гласуват.

Кристалина Георгиева е политикът, който се ползва с най-голямо доверие у нас – 60%.

Следват Георги Първанов и Бойко Борисов с по 39%, Меглена Кунева – 38%, Росен Плевнелиев – 38%, Йорданка Фандъкова – 30%. След тях са Мирослав Найденов, Николай Младенов, Цветан Цветанов, Сергей Станишев, Цецка Цачева, Даниел Вълчев, Божидар Димитров, Трайчо Трайков и Ивайло Калфин.

Регистрират се все по-високи са нивата на общ песимизъм. 65% през този месец твърдят, че България върви към по-лошо. Това е ръст от 6 пункта за месец и е стойност, която за последно е било регистрирана в последната година от управлението на тройната коалиция.

86% от българите смятат, че цените ще растат, 5% – че ще останат същите. 1% смятат, че те ще намаляват. Очакванията за безработица също продължават да растат.

41 на сто от анкетираните смятат, че материалното положение на семейството им ще се влоши през следващите 12 месеца, 31 на сто, че ще остане същото, и 11 на сто, че ще се подобри.

Вирни се горе