Президентът Румен Радев: Политическите сили в парламента не могат да продължават да бягат от своята отговорност

Президентът Румен Радев: Политическите сили в парламента не могат да продължават да бягат от своята отговорност

Политиката е преди всичко отговорност и e крайно време парламентарно представените политически партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рудозем. Според него системното бягане от отговорност ще доведе до това тези партии да бъдат санкционирани на следващи избори. Относно лансираните планове за насрочване на парламентарен и президентски вот заедно, президентът заяви че изборите 2 в 1 са срещу духа на нашия конституционен модел. Разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава, смята Радев. В отговор на въпрос за мигрантската криза, президентът заяви, че плановете за взаимодействие между Министерството на отбраната и МВР са актуализирани според днешната обстановка и има пълна готовност армията да бъде разположена по границата, очаквайки в скоро време правителството да вземе това свое решение. Очевидно сме в криза при положение, че за втори път българският парламент има огромни проблеми в съставянето на правителство, посочи Румен Радев. По негова оценка проблемът е в бягството от отговорност. Не могат политическите сили в парламента да продължават да бягат от своята отговорност, това е тяхна отговорност, смята президентът. “Длъжни сме да мислим рационално какви ще са последствията, ако партиите не стигнат до споразумение в името на хората и не съставят редовно правителство. Докога хората ще чакат решаването на елементарни проблеми”, допълни Радев. “Колко избора трябва да преминем, за да разберем, че без диалог не става, а в рамките на този парламент да разберем, че без коалиция не става? Колко време ще се учим, за да стигнем до вярното решение?”, попита риторично президентът. Той прогнозира, че хората накрая ще гласуват за тази политическа сила, която успее да намери компромиса и верния подход към другите, така че да имаме правителство. Хората накрая ще санкционират всички, които абдикират от отговорност, предупреди държавният глава.

Досега не е имало смесване никога в едно на парламентарни и президентски избори, но в края на краищата, нека парламентът вземе това решение, подчерта президентът. Според него би трябвало да се търси и баланс между цената на едни отделни избори, баланс между това хората да ходят три последователни недели на избори, но трябва да се отчита все пак, че тези избори се правят в духа на нашата конституция. В отговор на въпрос относно възможно бъдещо участие на министри от служебния кабинет в редовно правителство, президентът Радев заяви, че има една много важна предпоставка, а именно тези министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане зад тях, около какви принципи и приоритети ще се сформира това парламентарно мнозинство. За да знаят за кого всъщност те работят и при какви условия, допълни Румен Радев. Попитан за тиражираните прогнози за възможен нов политически проект с участието на министри от служебното правителство, президентът заяви: “Служебните министри са хора експерти в своята област с доказан авторитет. Това са хора със свободна воля. Мога да подкрепям или не подкрепям даден политически проект, едва след като видя неговата визия, структура, програма и принципи за развитие.”

Очакваме от това НС да сформира редовен кабинет и в същото време да актуализира бюджета, защото от отношението към тази актуализация ще проличи кои партии работят за нуждите на българите и кои партии работят за себе си, коментира президентът. Той допълни, че очаква Народното събрание да вземе ясно отношение към внесения план за възстановяване и устойчивост. Не може да се абдикира от тази важна тема, защото планът трябва да се внесе от редовно правителство, смята Радев. Ако пак ще имаме служебно правителство, то е редно НС да има ясна санкция по този план, за да може следващо /ако е пак служебно/ да го внесе.

Мигрантската криза е проблем, на който се отделя най-голямо внимание и от моята институция, и от правителството и аз очаквам НС да вземе отношение по този въпрос като актуализира бюджета с много ясни разчети, които ще бъдат представени от правителството, така че да защитим надеждно нашата граница, посочи Радев. Според него актуализацията на бюджета е много важна, защото ако се мине към строги ограничителни мерки при разрастване на здравната криза, трябва да има разрешено харчене в хазната, така че да има подкрепа на бизнеса. Но пак призовавам НС да актуализира бюджета минимум в тази част за опазване на границата, за да може това разполагане на Българската армия по границата да не бъде за сметка на бойната подготовка, допълни държавният глава. Армията си има своите конституционни функции и тя трябва да поддържа готовност, допълни президентът.

В отговор на журналистически въпрос дали е готов съставът на следващо служебно правителство, президентът заяви, че на дневен ред днес е съставянето на редовно правителство. Отклонявайки темата за следващо служебно правителство, президентът подчерта, че “Стефан Янев доказа и продължава да доказва ежедневно, че е премиер на място”.

Вирни се горе