Президентът Росен Плевнелиев встъпи в длъжност

Президентът Росен Плевнелиев встъпи в длъжност

Президентът Росен Плевнелиев встъпи в длъжност на церемония на пл. “Св. Александър Невски”, на която прие поста от досегашния държавен глава Георги Първанов. Президентът Първанов прие строя на почетния караул за последен път.

След това новият президент за първи път като върховен главнокомандващ прие строя на гвардейците. “Г-н президент, почетният караул за приемане на поста държавен глава, е построен”, поздрави новия президент началникът на караула. “Здравейте господа гвардейци”, поздрави ги той.

“Служим на Република България”, отвърнаха му те. “Отлично отговаряте”, похвали ги Плевнелиев. Двамата президенти произнесоха тържествени слова.

В речта си президентът Георги Първанов пожела на Плевнелиев да продължи усилията за утвърждаване на президентската институция, за да не се превърне в “декоративна”. Не бих ревнувал, ще бъда първият, който ще адмирира, ако президентът Плевнелиев постигне повече. Бих бил доволен, ако са прави изследователите, че си тръгвам с доверие не по-малко от това, с което съм прекрачил прага на “Дондуков” 2, каза Първанов. На добър час, г-н президент. За мен беше чест. Да живее България, каза президентът Първанов.

Росен Плевнелиев посочи в словото си, че миналото ни учи, че сме успявали само тогава, когато сме били обединени и сме имали цел. Ще обединявам, а няма да разделям, ще работя за съгласие по националните приоритети, каза още той. Плевнелиев допълни, че вече е дал заявка, че ще бъде прагматичният президент на модерна България. "Нямам съмнение, че България ще се развива, въпросът е с каква скорост ще напредваме по националните цели. Да бъдем достоен европейски член, средно богат, с развита икономика, държава, в която младите хора остават, защото виждат перспектива за развитие, каза Плевнелиев. Нека изградим такава България заедно, завърши той.

Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, по време на който 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти положиха венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България. Церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул.

На тържествения ритуал присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народни представители; представители на съдебната власт; президентът д-р Желю Желев, президентът Петър Стоянов, висши военни, столичният кмет Йорданка Фандъкова; представители на дипломатическия корпус и други официални лица.

Докато гвардейците се престрояваха за марша, звучеше камбанен звън от храма “Св. Александър Невски”. След края на церемонията президентите Първанов и Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, както и президентът Желю Желев отидоха в храма “Св. Александър Невски”, където запалиха свещ за здраве и успех и бяха благословени от духовници.

След церемонията президентът Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова бяха посрещнати от президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин в сградата на президентството на “Дондуков” 2.

Плевнелиев влезе в сградата на “Дондуков” 2 с част от своя екип. Началник на кабинета на държавния глава ще бъде Цветлин Йовчев, Екатерина Захариева ще е главен секретар.

Президентът Георги Първанов, съпругата му Зорка Първанова и вицепрезидентът Ангел Марин напуснаха сградата на Президентството на бул. „Дондуков” 2. На излизане те бяха изпратени от президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова, с които се сбогуваха на входа на Президентството.

Първанов отиде при гражданите, които се бяха събрали зад загражденията, и го приветстваха с аплодисменти. Той получи и голям букет от присъстващите, ръкува се с мнозина. Докато разговаряше с хората, той отговори и на въпроси на репортери – какви ще са последните му думи като държавен глава. „Думи на благодарност, думи на признателност към всички онези, които ме разбираха, които ме подкрепяха, оттук нататък оценката предстои, имат думата хората”, каза президентът Първанов. Съпругата му каза, че само може да се присъедини към казаното. “За мен беше огромно удоволствие – тези десет години”, каза Зорка Първанова на гражданите, които ги поздравяваха. На въпрос за напътствията, които би отправил към новия президент Росен Плевнелиев, президентът Първанов каза: „Надявам се никой да не напътства новия президент, той има характер, има волята и познанията, за да може сам да формира своята политика”.

На 19 януари 2012 г. президентът Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова положиха клетва в Народното събрание.

Росен Плевнелиев е четвъртият президент на България след промените през 1989 г. Той беше избран на изборите през октомври 2011 г., когато победи издигнатия от БСП Ивайло Калфин. Преди това той беше министър на регионалното развитие в правителството на премиера Бойко Борисов.

Вирни се горе