Президентът Първанов атакува енергийната политика на правителството

Президентът Първанов атакува енергийната политика на правителството

Остра словесна престрелка се разгоря задочно този следобед между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов. Пръв беше президентът. Той изостри тона към кабинета и лично към премиера Борисов. Повод му даде енергийната политика на новата власт. В статия, която публикува на официалния си сайт, държавният глава обвинява правителството в дефицит на компетентност в енергийната политика,цитиран от БНТ.

“Лидерът не е длъжен да знае всичко, но трябва дотолкова да влезе в материята, че да може да вземе информирано и мотивирано решение”, пише Първанов и допълва – “има и друг път – незнанието и липсата на воля да се прикрива с измислени скандали”.

Критичност към намеренията на кабинета да преразгледа големите енергийни проекти – се долавя от редовете на президентската статия. Той я публикува два месеца преди правителството да отговори на Москва зад кои проекти ще застане. Според Първанов е необходима приемственост в енергийната стратегия, прагматизъм и лидерство. Той защитава своята енергийна дипломация и определя основните стъпки, които – според него – трябва да предприеме правителството.

България трябва да реши някои от появилите се проблеми при преговорите за “Набуко” и “Южен поток”, които – според Първанов – правителството не е доловило. Да не допусне ограничаване на нашия дял в “Набуко” и да не допусне Русия да възобнови вече решени въпроси около строителството на “Южен поток”. Вместо на срещата си с Путин, Борисов да твърди, че всичко с “Южен поток” е наред, той е трябвало да възрази срещу претенциите на Москва да използва съществуващата мрежа в България, да отхвърли руските опити да се ограничи участието на страната ни в други проекти за пренос на газ, и да се противопостави – “Газпром” да изкупи дела на Българския енергиен холдинг в проектната компания. Нерешени са въпросите с финансирането и с достъпа на трети страни до проекта.

Президентът очаква кабинетът да активизира енергийната си дипломация и да се включи в реализацията на вече договорените 4 милиарда кубически метра газ от Азербайджан, Туркменистан и Египет. Той критикува премиера и затова, че все още не е повдигнал въпроса за нов дългосрочен договор с “Газпром” до 2030-та и риторично пита дали кабинетът не е за оставането на посредници, които печелят на гърба на гражданите.

Вирни се горе