Президентът готов да състави ново служебно правителство

 Президентът готов да състави ново служебно правителство

"Дано не се стигне до предсрочни парламентарни избори", надява се Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ако се наложи, е готов да изпълни конституционните си задължения и да сформира трети служебен кабинет през своя мандат.

Както е известно, през 2013 година той назначи кабинет с премиер Марин Райков, а година по-късно повтори упражнението с кабинет, начело на който застана Георги Близнашки.

“Ако се наложи да защитя стабилността в държавата, готов съм да упражня своето конституционно право. Винаги съм готов да изпълня конституционните си задължения. Ако е необходимо, готов съм да съставя и трето служебно правителство, но не искам и не трябва да се стига до там”, посочи Плевнелиев по повод дискусията между парламентарните политически сили по изборните права на българските граждани.

“Не считам, че защитата на конституционните права на българските граждани и дебатът за това как българите по света да могат да гласуват честно, масово и в интерес на демокрацията и легитимността на държавата, трябва да доведе до падане на правителство в България”, посочи държавният глава, цитиран от своята пресслужба.

Държавният глава прогнозира тежки президентски избори, в които политическите партии ще дадат всичко от себе си , за да препозиционират публичното пространство. Плевнелиев допълни, че страната се нуждае от стабилност и партиите трябва да загърбят безпринципните политически противоречия.

Държавният глава изрази убеденост, че решението на АБВ да оттегли подкрепата си за правителството се базира на обмислена и последователна стратегия.

“Право на политическите партии е да преценят кога и по какъв начин ще се позиционират”, коментира Плевнелиев.

Вирни се горе