Президентът: Демократичният изход е избори

Президентът: Демократичният изход е избори

Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Че този най-демократичен инструмент може да бъде вреден. Не, не може. Да плашим хората с избори, означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна. Аз не вярвам, че изборите може да навредят на една държава или на нейните граждани.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявление във връзка с актуалната ситуация и продължаващото вече 20 дни гражданско недоволство в страната, цитиран от Агенция “Фокус”.

Според държавния глава изборите са единствен демократичен изход от кризата, в която се намира страната.

“Аз съм загрижен и обезпокоен за България. Политическите сили в парламента дължат отговор каква е ценността, която ще следват. Очаквам да видя по какъв начин партиите ще се противопоставят на всичко и всеки, който отклонява България от нейния европейски път, постигнатата финансова стабилност”, каза още държавният глава.

“Хиляди граждани и медии сигнализираха за действията на лидера на "Атака”. Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия за подобни изказвания и действия. Надявам се институциите, в това число прокуратурата и политическите партии, да вземат позиция.

Нямаме голям избор. Или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват ефективно и по закон, или хората масово ще се насочат към Терминал 2, а тези, които останат, да се пазят от налагащите в държавата ред шпиц-команди и да не си и помислят да участват в граждански протести, защото ще бъдат заклеймени като терористи и вкарани в затвора за 3 години", подчерта Плевнелиев.

Вирни се горе