През 2011 г. здравната вноска се вдига до 10%

През 2011 г. здравната вноска се вдига до 10%

През 2011 г. размерът на здравноосигурителната вноска ще се увеличи с 2 процентни пункта – от 8 на 10 на сто, съобщи министърът на здравеопазването Божидар Нанев.

Той уточни, че тези два процентни пункта ще бъдат за сметка на здравноосигурените лица, без да се натоварва бизнесът.

При социалнослабите групи – пенсионери, деца и други, здравната вноска ще бъде отново ангажимент на републиканския бюджет, чрез трансфери.

Министерството на здравеопазването (МЗ), Министерството на финансите (МФ) и парламентарната комисия по здравеопазване се обединяват около концепция, която предлага въвеждането на тристълбов модел на здравно осигуряване от 2011 г. Той предвижда първи задължителен, втори – допълнително задължителен, и трети – доброволен стълб.

Отделните проценти от здравната вноска ще се събират от Националната агенция по приходите и ще се разпределят към здравноосигурителните фондове. Процентът от вноската между Националната здравноосигурителна каса и допълнителния задължителен пакет от здравноосигурителните фондове ще бъде уточнен според разчетите на това какво съдържат пакетите, уточни министър Нанев, цитиран от БТА.

От МЗ се надяват с тези промени да се осигури по адекватно финансиране на системата, да се повиши контролът и да се ограничат нерегламентираните плащания, което да доведе до по-високо качество на медицинските услуги и до повече средства.

В модела за здравно осигуряване за 2010 г. не се предвиждат резки промени, искаме да засилим режима на плащане на здравноосигурителни вноски, като целта е да има възможно най-малко здравнонеосигурени лица, заяви министър Нанев. Той уточни, че през следващата година размерът на здравноосигурителната вноска ще се запази.

От 2010 г. всяко лечебно заведение трябва да има списък с дейностите, материали и консумативи, които НЗОК не плаща. С това се цели да бъдат намалени нерегламентираните плащания. Ще се даде възможност на пациентите да решат дали да плащат допълнително в брой, или чрез доброволните фондове, уточни министърът. Той допълни, че за да се засили контролът върху изразходването на средствата в системата, ще се изисква от лечебните заведения при изписването си всеки пациент да получава разпечатка с разходите за лечението си.

Вирни се горе