Превишиш скоростта - глоба и 1 минимална заплата

Превишиш скоростта - глоба и 1 минимална заплата

Шофьорите, които карат с превишена скорост, освен глоба, да заплащат и размера на една минимална работна заплата – това е една от идеите за промени в Закона за движение по пътищата.

Това стана ясно на междуведомствен съвет за безопасността на движение по пътищата, който се проведе в МВР, предаде Дарик радио.

Очаква се предложението да влезе в пленарна зала между първо и второ четене на промените в закона. Глобата ще се променя в зависимост от изменението на минималната работна заплата в страната, като за това няма да се налага промяна в закона.

В промените в Закона за движение по пътищата са повишени глобите за най-тежките нарушения – употреба на алкохол, неправоспособност и превишение на скоростта. “Това е краткосрочната програма на консултативната комисия”, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от “Фокус”. Дългосрочната програма ще се изразява в подготовката от следващата година на изцяло нов Закон за движение по пътищата.

Има идея да се осигури наблюдение на трафика с повече технически средства, като по този начин се избегне прекият контакт на пътните полицаи с шофьора.

„Това нарушение да стига във всяка част на денонощието до нарушителя, като за целта сме създали система за заплащане на глобите, която автоматично да отчита, че глобата е платена. Системата е за взаимодействие с Националната агенция за приходите (НАП), която след Нова година ще приема нашите данни за допуснати нарушения и за налаганите глоби, за да ги търси и тя, ако не са своевременно изплатени, от собственика на автомобила”, обясни министърът.

Според него парите от събраните глоби трябва да отиват за поддръжка на пътищата у нас и за обучения на подрастващите в правилно поведение по пътищата.   Предвижда се още да бъдат завишени глобите за каране в нетрезво състояниет.

Вирни се горе