Премиерът уволни Стоян Кушлев и му назначи заместник

Премиерът уволни Стоян Кушлев и му назначи заместник

Премиерът освободи Стоян Кушлев като председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и представи пред кабинета наследника му на поста. Това е Тодор Коларов. Коларов е бил съветник в посолството на САЩ в България, работил е в Министерството на правосъдието на САЩ, както и в централата на Световната банка като анализатор по въпросите на управлението, съобщи Бойко Борисов пред журналисти, цитиран от БТА.

Коларов е завършил Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Завършил е обучения в Джорджтаунския университет, Вашингтон, и в Кингс Колидж, Лондон. Роден е на 26 май 1974 г. в Карнобат. Владее английски и ползва френски език. Семеен, с едно дете, предаде БГНЕС.

Той вече е бил представен на парламентарните групи на ГЕРБ, “Атака” и ДПС.

Миналата седмица, запитан защо се бави със смяната на Стоян Кушлев, премиерът заяви: „Не ми е останало време – искам кандидатът, който ще предложим, да бъде обществено приет, защото това е много важна длъжност и да е такъв човек, който всички партии в парламента да го подкрепят. Този човек трябва да отнема имущество на престъпници”.

Тогава стана ясно, че проверката на главния инспекторат към Министерския съвет e установила, че Стоян Кушлев е назначил трима души роднини на съпругата си шесто коляно. През март пък Върховният административен съд започна дело срещу него за това, че е председател на клубния съвет на сдружението “Царски ловен клуб” и член на управителния съвет на Националната развъдна асоциация по овцевъдство, което е недопустимо за висш държавен служител.

От „Атака” очакват от Тодор Коларов да разчисти шуробаджанащината в комисията, стана ясно от думите на депутата Валентин Николов, цитиран от “Фокус”. Попитан дали има нещо тревожно във факта, че Тодор Коларов е работил към посолството на САЩ у нас, Николов каза, че за него не е важно кой, къде и какво е работил. „За мен преди всичко е важно, че той е млад, енергичен и човек с опит – юрист. По-важно е да бъде разчистена шуробаджанащината, царяща в комисията и в главното управление, и в областните градове. За мен тя трябва да бъде прекратена – т.е. да бъдат сменени тези хора. Показателно ще е, ако част от състава на комисията бъде сменена от Коларов и наистина ще оправдае доверието ни”, добави Николов.

73-годишният Стоян Кушлев оглави комисията по времето на управлението на НДСВ и бе начело на нея при следващите две правителства – на тройната коалиция и на ГЕРБ досега.

Вирни се горе