Премиерът Стефан Янев: Кандидат министър-председателят трябва да е консенсусна личност, която да отговоря на очакванията на българските граждани

Премиерът Стефан Янев: Кандидат министър-председателят трябва да е консенсусна личност, която да отговоря на очакванията на българските граждани

**

„Личността на кандидат министър-председателя трябва да е функция на консенсус, тъй като това ще предопредели възможността следващият кабинет да получи достатъчно стабилна парламентарна подкрепа, да има достатъчно дълъг времеви хоризонт, което да му позволи да води ефективна политика в перспектива и да направи необходимите реформи.“ Това коментира министър-председателят Стефан Янев в село Гела преди откриването на 18-ото гайдарско надсвирване в рамките на Илинденския събор. Премиерът определи настоящата политическа ситуация като нетипична, затова според него кандидат-министър-председателят трябва да притежава необходимите качества за управление на страната, съобщиха от пресцентъра на МС.

Премиерът Янев подчерта, че народните представители се нуждаят от сила и мъдрост, за да излъчат стабилно правителство, което да отговаря на очакванията на българските граждани за промяна и продължаване на реформите, които служебното правителство започна. „Защото, страхувам се, ако това не се случи, алтернативата е някакъв вид криза, задълбочаването на политическата, а може би и поява на междуинституционална криза“, посочи още министър-председателят.

Стефан Янев изтъкна, че обявените от кандидата за премиер Пламен Николов приоритети до голям степен се припокриват с направеното от служебното правителство. „По отношение на подготовката на бъдещата вълна при неблагоприятно развитие на Ковид-кризата, и по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, нещата са до голяма степен свършени и оттук нататък трябва да бъдат продължени. Основата е положена", каза още Янев. Премиерът акцентира, че през седмицата правителството прие решения за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, в които е заложено преизчисляване на пенсиите. "При добро желание от парламента, всичко може да бъде направено в обозримо бъдеще в рамките на месец-два”, добави министър-председателят Стефан Янев.

Малко по-късно премиерът откри 18-ото гайдарско надсвирване в рамките на Илинденския събор в село Гела, област Смолян. Министър-председателят приветства участниците и организаторите на събитието. „Виждаме една традиция, която през годините се възражда и се подкрепя от все повече хора. Един празник на надсвирването, на младите и на старите, на спазването на българските традиции. Радостен съм да бъда тук и да споделя този празник с хората“, заяви Стефан Янев.

Традиционно всяко лято в село Гела се провежда Национално гайдарско надсвирване с международно участие. Празникът популяризира автентичния родопски фолклор и традициите в гайдарското изкуство.

Вирни се горе