Премиерът: Добре, нека да стачкуват

Премиерът: Добре, нека да стачкуват

Тотю Младенов е пътник от правителството

С израза „Добре, нека синдикатите да стачкуват, да събарят правителството“ коментира тази вечер премиерът Бойко Борисов намерението на КНСБ и КТ „Подкрепа“ да организира протестна демонстрация на 30 ноември пред парламента. По-рано днес КНСБ и КТ “Подкрепа” обявиха, че почват национални протести по повод пенсионната реформа и национална стачка в железниците от 24 ноември заради съкращенията в БДЖ (виж повече тук). Премиерът бе интервюиран за предаването „Нека говорят“ по bTV.

„Добре, събарят правителството. Но всеки, който казва, че без вдигане на пенсионната възраст ще се решат проблемите, е лъжец“, заяви Борисов по повод намерението за увеличаване на пенсионната възраст с 1 година още от 2012 г. „Ще трябва да го направи следващото правителство, а ако и то не иска – ще дойде МВФ и пак ще го направи“, каза премиерът по повод намерението за национален протест. Борисов обаче подмина с мълчание въпроса защо не се вдига така решително и възрастта за пенсиониране на униформените и на работещите 1 категория труд.

Тошо Тошев – идеалът за трудов човек

Според премиера само 15-20% от хората в момента казвали, че с радост ще се пенсионират. За да илюстрира до каква възраст може да се работи, премиерът даде пример с бившия главен редактор на в. „Труд“ Тошо Тошев. Борисов наскоро го срещнал и 69-годишният Тошев го поканил предварително на рождения си ден – 7 декември. Когато премиерът се осведомил на колко години става и го питал защо сега е тръгнал да прави нов вестник, Тошев се обидил. Човекът, който е главен редактор на „Труд“ през последните 20 години, отговорил на Борисов, че сега се чувства в стихията си.

Борисов сведе обяснението за неблагополучията в пенсионната система до обяснението, че тя така си била създадена – вноските от работещите никога да не стигат за пенсионерите. Затова всяко правителство се принуждавало да вади от бюджета по 600-700 млн. лв. годишно.

По същия начин стоят нещата в БДЖ, където предстои съкращаването на 2000 човека от общо 13-хилядния персонал, обясни Борисов. Той каза, че от всеки работещ в момента се взимат пари, за да могат железниците да работят. Синдикатите получиха укор от него, че години наред са виждали, че „влакът лети към пропастта“, но тогава не са стачкували.

Популистите – вън от правителството

Определено не съм доволен от социалния министър Тотю Младенов, заяви Борисов по повод факта, че Младенов така и не е излязъл да защити пред хората тезата за по-ранното пенсиониране. Откакто идеята бе дадена от вицепремиера Симеон Дянков миналата седмица , Младенов наистина се скри от публичното пространство и не се разбра какви позиции заема по повод по-ранното пенсиониране, премахването на класовете за прослужено време на държавните чиновници и други проблеми на пенсионната реформа.

„Ако още веднъж се наложи аз да излизам да обяснявам на хората защо се налагат мерките, които взимаме, Младенов ще си отиде“, заяви Борисов, като уточни, че това може да стане скоро, предвид скоростта, с която се развиват събитията. От здравния министър обаче бил доволен.

Жена ще е новият правосъден министър и името й ще бъде обявено веднага след приемането на бюджета, каза Борисов, като уточни, че не става въпрос за човек от екипа на досегашния министър Маргарита Попова. Слухове спрягаха нейния заместник Даниела Машева за следващ министър, но Борисов даде да се разбере, че не става въпрос за нея.

Не съм виновен за Сидеров и семейството му

Волен Сидеров и хората от „Атака“ да си гледат работата и да си мерят приказките, коментира Борисов последните обвинения на лидера на „Атака“, че лично той имал план да разбие партията му. Семейно-партийните драми в „Атака“ (виж тук) и намесването му в тях възмутиха Борисов, който заяви „Да не би аз да съм завел сина му у тях?“

Вирни се горе