Премиерът Бойко Борисов назначи първите заместник-министри

Премиерът Бойко Борисов назначи първите заместник-министри

Там, където реформаторите нямат депутати, най-вероятно ще получат пост на областен управител, например в Смолян и други областни центрове

Втори тур в делбата на властта между партиите, които подкрепят кабинета “Борисов 2”, се проведе днес.

Министър-председателят Бойко Борисов издаде заповеди за назначаване на първите заместник-министри. Кандидатурите им са предложени от ресорните министри. Своите постове запазват заместник-министрите на външните работи Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров, на финансите Кирил Ананиев, на земеделието и храните Георги Костов и на младежта и спорта Калин Каменов. Министърът на земеделието и храните в служебното правителство Васил Грудев става заместник-министър. Екипът в МЗХ ще бъде попълнен и с Цветан Димитров, заемал същия пост в първия кабинет „Борисов”. Заместник-министри на транспорта, информационните технологии и съобщенията стават Антон Гинев и Валери Борисов, които са изпълнявали длъжността в предишни правителства. Втори заместник-министър на финансите ще бъде Карина Караиванова. Тя е директор на дирекция „Национален фонд” от началото на 2011 г., с прекъсване в периода декември 2012 – февруари 2013 г., когато е била заместник-министър. Павел Гуджаров става заместник-министър на околната среда и водите. Той е магистър от СА „Д. Ценов”. Бил е заместник-кмет на Община Раковски и народен представител в 42-ото Народно събрание. Заместник-министър на вътрешните работи ще бъде народният представител Красимир Ципов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Паралелно на договорките за втория ешелон на властта върви и пазарлък и за областните управители. Схемата е там, където реформаторите нямат депутати, да получат пост на областен управител, например във Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Търговище, Шумен, Кърджали,Смолян, Кюстендил, Силистра, Сливен, Ямбол.

Очакванията обаче са ГЕРБ да вземе поне 20 от областните управи. И още като дойде на власт, служебният кабинет “Близнашки” върна няколко бивши областни управители на ГЕРБ, които правителството на Пламен Орешарски бе сменило.

Парламентът да обсъжда и приема нови закони само ако внесените предложения са придружени с анализ на правото на Европейския съюз (ЕС) в съответната област. Тази идея ще бъде обсъждана от депутатите при приемане на правилника за работа на 43-тото народно събрание (НС). Предложението е на институт “Отворено общество” и е изпратено във временната комисия, която ще изработи правилата за новите депутати.

Идеята е шефката на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) да не разпределя законопроекти за обсъждане по комисии, ако към мотивите за внасянето им не са приложени подробна прогноза за очакваните финансови резултати и данни за съответствие със законодателството на ЕС. Тези изисквания са записани и в Закона за нормативните актове.

При наличието на задължителен анализ на европейското право ще се избегнат възможности за несъответствие. При нашумелия случай с КТБ стана ясно, че нормите на ЕС предвиждат вложителите да получат достъп до гарантираните си депозити в съкратен срок след установяване на ликвиден проблем на дадена банка, а според българското законодателство те се изплащат едва след отнемане на лиценза й.

Парламентът публично да обявява как е гласувал всеки един народен представител при обсъждане на законопроекти и решения в комисии иска форум “Гражданско участие”, съобщи БГНЕС.

Вирни се горе