Подкрепа за животновъдството и здравеопазването поискаха от БСП в Борино и Мадан

Подкрепа за животновъдството и здравеопазването поискаха от БСП в Борино и Мадан

Поканете Бойко Борисов да дойде във вашия край, но не с правителствения самолет. С тези думи проф д-р Светла Бъчварова, член на НС на БСП започна срещата с граждани от Борино, Буйново и Кожари. Очертавайки политическата обстановка в страната, параметрите на Бюджет -2013, значението на Референдумът за Белене, усвояването на европейските средства, гостът се запозна с проблемите на общината и отговори на конкретни въпроси свързани със земеделието и горите, кадастъра, безработицата, с пазара на труда. Участие в срещата-разговор взе и Цветка Такова – общински съветник и председател на ОбС на БСП – община Борино, която от своя страна очерта социалната картина в общината – безработица, обезлюдяване, закриване на детски градини, намаляване на броя на учениците, проблеми в здравеопазването, произтичащи от закриване болницата в Девин, доминирането управление на общината от една политическа сила, което води до намален диалог и реално решаване проблемите на хората, непрозрачното управление на общинските приходи и разходи, стари финансови задължения на общината, зимното почистване, поминъкът на хората. Участниците в срещата направиха конкретни предложения за законови промени в областта на земеделието, поставиха конкретни въпроси свързани с развитието на животновъдството, кадастъра, общинските пътища, изсичането на общинските гори и изразходването на приходите от това, усвояването на средства от конкретни европейски програми и мерки , методическа помощ за това, обезлюдяването на граничните райони, недоброто административно общинско обслужване, нарушеният диалог между властимащите и хората.

При засилен интерес премина и срещата на БСП в Мадан. В местното читалище с членове и симпатизанти на партията се срещнаха депутатът от Коалиция за България Спас Панчев, председателят на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев, д-р Емил Райнов – член на НС на БСП и общинския лидер на партията Мария Близнакова. Сред основните проблеми, които жителите на миньорската община поставиха пред социалистите бяха безработицата, ниските доходи и бедността. Местните жители призоваха БСП да направи всичко възможно, за да се запасят болницата и хосписът в Мадан. Д-р Райнов обясни, че сред приоритетите на левицата ще са да промени правилата в здравеопазването, защото при сегашните, болниците в малките общини се затварят, тъй като няма субсидия от държавата, а стандартите за медицинско отделение са прекалено високи за малките градове. Мадан е планинска община с 44 населени места и ако няма болница се нарушава чл. 52. от Конституцията на РБългария, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон. Маданчани настояха да се определи ясно статута на хосписите като дейностите в тях се делегират и финансират и от държавата, съобщиха от пресцентъра на партията в Смолян.

Ако България се лиши от АЕЦ „Белене” след около 15-20 години ще внасяме скъп ток от чужбина. Това заяви пред жителите на Златоград депутатът от Коалиция за България Явор Коюмджиев. По думите му в момента общата мощност, която произвежда България е около 9 000 мегавата. „В условията на криза потреблението е 45 мегавата. Когато ГЕРБ си отиде потреблението ще се повиши, тъй като хората няма да живеят в толкова крайна бедност. Ако нямаме обаче достатъчно мощности ще се наложи внос на електроенергия, тъй като старите централи една по една ще излизат от експлоатация”, заяви депутатът. Той допълни, че българския бизнес е в тежка криза. Имало редица фирми, които печелят обществени поръчки, но заради отказът им да плащат рекет на определени лица не им се дава възможност да работят.

Вирни се горе