По европейски проект ще се изграждат и оборудват нов център и филиали за спешна помощ в Смолянска област

По европейски проект ще се изграждат и оборудват нов център  и филиали за спешна помощ в Смолянска област

На 29 юли т. г. в смолянски всекидневник бе публикувана статия със заглавие „Зам.-областен мести Спешен център в родното си село”, в която неназовани общински съветници от община Баните са „информирали”, че зам.-областният управител Зарко Маринов е поискал да „премести филиала за спешна помощ от общинския център Баните… в родното си село Оряховец”, за „да се разиграят едни пари при обществени поръчки, а след това един държавен чиновник да блесне пред съселяните си по време на избори”. Вестникът пише още, че в общината започва подписка срещу решението.

Не бих реагирал на спекулациите на дребно, ако въпросът за спешната медицинска помощ не е един от най-важните за нас. Страхувам се и, че с оглед предстоящите местни избори спекулациите могат да продължат, ако в обществото няма достатъчно информация. Затова благодаря на вестника, че повдига темата и ми дава възможност да информирам жителите на областта за политиката на областното ръководство и реалните ни действия в областта на спешната медицинска помощ.

Искам да напомня, че подобряването на достъпа и своевременността на спешната медицинска помощ е сред водещите приоритети в управленската програма на правителството. Сред мерките в програмата е предвидено строителство, ремонт, реконструкция и оборудване на центровете за спешна медицинска помощ и болничните структури за спешна медицинска помощ, както и осигуряване на нови санитарни автомобили и медицинско оборудване за мобилните медицински екипи. В изпълнение на правителствената програма министърът на здравеопазването Петър Москов в началото на т. г. договори с Европейската комисия отпускането на 85 млн. безвъзмездна помощ за обновяването на центровете за спешна помощ, за ново медицинско оборудване и нови линейки. С идеята те да станат активни медицински звена с възможности за диагностика и телемедицина и престой на пациентите до 48 часа.

В писмо от 26.06.2015 г. министър Москов се обърна за информация и съдействие към областния управител на Смолян Недялко Славов за наличието на свободни терени – държавна собственост на територията на общините в областта, където ще могат да бъдат изградени изцяло нови филиали за спешна медицинска помощ (ФСМП). Предвижда се филиалите да се изграждат по типови проекти, едноетажни и със застроена площ от 250 кв. м., в които ще има реанимационни зали, включително и за 48-часово наблюдение на пациенти, лекарски кабинети, сервизни помещения, непрекъсваемо захранване, помещения за почивка.

Веднага след получаването на писмото поканих д-р Велин Денев – директор на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Смолян, на работна среща, на която направихме оценка на състоянието на материалната база на центъра. Д-р Денев изрази становище, че материалната база, с която разполага, е крайно недостатъчна. Нито в гр. Смолян, където се помещава центърът, нито в общините Златоград, Неделино, Баните, Мадан, Рудозем, Чепеларе, Девин и Доспат, където има филиали на центъра, ЦСМП разполага със собствена база. В Златоград, Мадан, Девин и Рудозем, центърът ползва по няколко помещения, собственост на болниците, и то на доста по-малка площ от 250 кв. м., някъде под 100 кв. м. А в по-малките общини като Неделино и Баните, филиалите са разположени в 50-60 кв. м. Затова решихме да не жалим сили и да използваме момента, за да постигнем максимума – колкото може повече нови, модерни филиали, особено в общините, където няма болнични заведения. Възложих проучване на подходящите терени – общинска собственост, и поисках срещи с кметовете на общини, като ги помолих и те да се подготвят с предложения след консултации със съответните специалисти. На срещите присъстваха д-р Велин Денев и д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ.

Първата среща ни бе в Златоград с кмета Мирослав Янчев, зам.-кмета Елмира Угорлиева и председателя на ОбС Григор Джангалов, на която бе обсъдена както възможността за ремонт на сегашния филиал, помещаващ се в болницата, така и предоставяне на терен в двора на МБАЛ – Златоград за строителството на нов филиал. В Неделино председателят на ОбС Огнян Бабачев предложи терен, 500 кв.м. на ул. „Александър Стамболийски“, намиращ се до сградата на ученическо общежитие, където на първи етаж се намира сегашния филиал, а в съседство са кабинетите на общопрактикуващите лекари, който работната група прецени за най-подходящ.

Последва работна среща в Мадан, на която освен кмета Фахри Молайсенов и председателя на ОбС Бехчет Сираков, присъства и директорът на МБАЛ – Мадан д-р Стефан Хаджиев, тъй като помещенията на филиала са част от капитала на болницата. Там също бяха обсъдени два варианта – ремонт и разширение на сегашния филиал, както и строителството на нов на мястото на бившето инфекциозно отделение зад болницата.

В Рудозем на срещата с кмета Румен Пехливанов и зам.-кмета Евелин Бозов се спряхме на терен на улица „Атанас Буров“ (пътя за с. Елховец) непосредствено до входа на болницата за рехабилитация. В Девин зам.-кметът Георги Серафимов и главният архитект Мариана Перфанова предложи терен, който се намира срещу административния вход на болницата.

В Чепеларе в сравнение с останалите филиали центърът е сравнително добре устроен, но с кмета Тодор Бозуков обсъдихме и възможността за ново строителство на терена между сградите на общината и поликлиниката. Председателят на ОбС – Доспат, Елин Радев предложи много подходящ терен от 776 кв. м., намиращ се срещу горското стопанство в града.

В Смолян предложението ни е да бъдат построен нов център непосредствено до пожарната, където има терен – държавна собственост, на стратегическо комуникационно място, даващо възможност за по-бързо придвижване на линейките до адреса на повикване. По този начин и болницата ще може да премести кабинетите, намиращи се в близост до спешното отделение в освободените помещения на ЦСМП, за да може то да бъде разширено и модернизирано по съвременните стандарти. В проекта на министерството е предвиден ремонт на спешните отделения в 34 държавни болници, една от които е смолянската.

Всички кметове и председатели на общински съвети без оглед на тяхната политическа принадлежност подходиха изключително отговорно, за което им благодаря, и за по-малко от месец терените бяха одобрени, а в някои общински съвети (Неделино, Девин, Баните) дори вече учредиха безвъзмездно отстъпено право на строеж.

Крайната дума за това къде ще се търси възможност за разширяване и ремонт на сегашната база, и къде ще се строят нови филиали, ще има Министерството на здравеопазването. В страната има 28 центъра и 170 филиала и средствата ще се окажат недостатъчни за строителство, медицинско оборудване и нови линейки. В тази конкуренция колкото по-бързо и по-добре си свършим работата като окажем пълно съдействие на Министерство на здравеопазването и ЦСМП – Смолян, толкова повече ще постигнем. А това означава да осигурим терени с осигурен подход за линейките, с възможност за бързо и безпрепятствено излизане на главна улица, с осигурен ток, вода и канализация. И не на последно място – в близост до районните управления на полицията или пожарната, както и до кабинетите на общопрактикуващи лекари в общините, където няма болници.

Що се отнася до филиала в Баните, фактите са следните: В центъра на с. Баните няма нито един свободен общински терен с площ около 500 кв. м., което бе декларирано от кмета Райчо Данаилов и председателя на ОбС Беро Ириков. Теренът в с. Оряховец е на стария площад на мястото на старото читалище, което е съборено и на метри от кръстовището с пътна връзка посока Давидково, Стърница, Загражден, посока Баните, Вишнево, Гълъбово, и посока Малка Арда, Смолян. Селата Оряховец и Баните са почти съединени и отдавна са като едно населено място. Линейката ще изминава разстоянието между центъра на Оряховец и центъра на Баните за по-малко от 5 минути. С 5 минути ще се скъси времето до пристигането на спешната помощ до Давидково, Стърница и Загражден, до където и в този случай, за съжаление, няма как да се постигне стандартът линейката да пристигне на 20-ата минута. Решението на Общинския съвет в Баните е взето със 7 гласа „за” и 3 „против”. На заседанието е присъствал и д-р Велин Денев, който е направил следното изказване, вписано в протокола: „На комисията стана на въпрос, за второто решение да се реконструират вече съществуващи сгради, да запознат съм, но сме категорични, че за Баните няма друг начин да се случат нещата чрез ремонт, разширение и т.н. на сегашното място. Хората от спешната помощ работят в изключително лоши условия. Този стандарт по спешна медицина определя какви квадрати, апаратури и транспортни средства трябва да има. Относно местоположението – няма значение къде ще бъде, въпроса е да има среда, площадка, инфраструктура, да се захранва с ток, вода. Терена е на комуникативно място и няма да затруднява гражданите по жегите, по зимните месеци. Световни стандарти е 20 минутно пристигане на линейката до определеното място, а в момента имаме 5 минути да се мотае линейката в сегашното местоположение. Личните лекари нямат добри транспортни средства, за да могат да придвижат болния до спешния кабинет. Всичките 170 филиала ще бъдат под съревнование, там където има условия тази община ще спечели така, че няма да го мислим от всички страни”.

Твърденията, че филиалът ще се строи в Оряховец, защото е моето родно село, считам за нелепи и обидни не само към мен, но и към професионализма и лекарската съвест на д-р Велин Денев. А онези съветниците, които са политиканствали на дребно, призовавам да подходят отговорно и ако не могат да намерят и осигурят по-подходящ терен от този, да замълчат.

Зарко Маринов Заместник областен управител

Вирни се горе