Плевнелиев: НС да отмени избора на Пеевски, кредитът на доверие е изчерпан

Плевнелиев: НС да отмени избора на Пеевски, кредитът на доверие е изчерпан

Президентът настоя Народното събрание незабавно да преразгледа решението си Делян Пеевски да оглави ДАНС. Росен Плевнелиев заяви, че то няма нищо общо с поетия от управляващите ангажимент за прозрачност и обяви, че кредитът му на доверие към тях е изчерпан. Депутатът от ДПС и медиен бос Делян Пеевски бе избран буквално за 15 минути с гласовете на БСП и ДПС. Това предизвика остра реакция от ГЕРБ, които се обявиха за свикване на Вилико Народно събрание и нова Конституция.

Отделни депутати от левицата също не подкрепиха избора, направен лично от премиера Пламен Орешарски.

Държавният глава пък отложи участието си в откриването на Дунав мост 2 и свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за 20 юни.

“Процедурата, по която беше избран председателят на ДАНС, няма нищо общо с поетия пред българския народ и лично пред мен ангажимент за прозрачност. Жалко”, заяви той по-късно в извънредно изявление пред медиите.

Плевнелиев подчерта, че не е наложил вето върху промените в Закона за ДАНС, които направиха БСП и ДПС, защото силно вярва, че демокрацията повелява на всяко ново управление да бъде даден шанс да реализира идеите си.

Затова и не възразил председателят на ДАНС вече да се избира от парламента. Очаквал това да осигури повече прозрачност и дебат, да се чуе и гласът на опозицията, както и на гражданското общество.

“Дадох кредит на доверие и апелирах за 100 дни. Но след това назначение и начинът, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан”, каза още Плевнелиев.

Той увери, че не е знаел кой ще бъде назначен на този пост и не желае да кадрува, но ще настоява всеки да аргументира публично назначенията, които прави, за да бъде честен пред народа.

Президентът не е съгласен, че е нормално ръководителят на една от най-важните служби в държавата, която от днес е натоварена и с това да противодейства на организираната престъпност, да бъде номиниран и избран за 15 минути – “без дебати, без обосновка, без нищо”. Според Плевнелиев това е недопустимо.

По думите на държавния глава шефът на ДАНС трябва да е човек с висока репутация, на когото българите да вярват, защото на него е поверена сигурността им, да се ползва с доверие и в професионалните среди, да е експерт.

"Това е назначение с трайни негативи за държавата. То не дава надежда за промяна към по-добро в сектор „Сигурност“. Престъпността е транснационална и ако той не се ползва с доверие от външните партньори, оставаме в изолация и не можем да се борим ефективно срещу заплахите пред нацията ", добави той.

Росен Плевнелиев обяви, че очаква на заседанието на КСНС политическите лидери и премиерът да защитят цялостната си концепция за реформата в сектора и персоналните назначения.

При главния прокурор Сотир Цацаров от 15.00 часа се е провела работна среща с вътрешния министър Цветлин Йовчев и председателя на ДАНС Делян Пеевски, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Тримата набелязали основните насоки и приоритети в работата на прокуратурата, министерството и агенцията по противодействието на престъпността.

За понеделник при Цацаров е насрочено и работно съвещание, на което ще бъдат планирани организационни мерки по взаимодействие между трите институции, както и по разследването на конкретни досъдебни производства.

Вирни се горе