Петър Кадиев: „Не може възрастта за пенсиониране да е еднаква и за този, който работи на компютър, и за миньора.”

Петър Кадиев: „Не може възрастта за пенсиониране да е еднаква и за този, който работи на компютър, и за миньора.”

Миньори от Мадан потърсиха съдействие за ранното пенсиониране от депутата от Смолянски регион Петър Кадиев /АБВ/

Група от дружествения синдикат при КНСБ от „Горубсо” в Мадан, водени от синдикалния лидер Румен Каров, се срещнаха с народния представител от Смолянски избирателен район Петър Кадиев /АБВ/ и поставиха пред него наболелия пробелем, свързан с пенсионната реформа при миньорите. „Работим при специфични условия, които няма как да се променят. Ние сме се съгласили да работим при тези тежки условия, но за сметка на това настояваме да се запази ранното пенсиониране за миньорите. Когато в Народното събрание видят, че има миньори столетници, тогава да променят пенсионната система. Миньорите живеят не повече от 60 – 62 години”, заяви председателят на КНСБ в Мадан Румен Каров.

Секретарят на синдикалната организация Хилми Филети обясни, че в региона рудодобивът е структуроопределящ отрасъл. „Всички предпоставки за развитие на рудодобива ги има. В професионалната гимназия в Мадан са възстановени специалности, свързани с този отрасъл. Възобновяват се участъци...... Остава да се намери балансът, който да обслужи интереса на подземните работниците, а той е да се запазят социалните им придобивки”, посочи Хилми Филети.

„Влезнали сме в рудниците с надежда да се пенсионираме на 45 години, сега ни казват, че ще ни пенсионират на 58 г. Какъв е смисълът да си дадем здравето, като можем да работим нещо друго още пет години – до 63, но пък ще бъдем по-добре?”, попитаха миньорите. По думите им ранното пенсиониране е важно за тях, за да не натоварват и здравната система със заболявания.

Народният представител от АБВ Петър Кадиев прояви разбиране към подземните работници. „Влизал съм в мина и знам за какво става въпрос. Трябва да ви кажа, че ако депутатите слязат под земята само за 15 минути, ще се откажат от пенсионната реформа за миньорите. Не може възрастта за пенсиониране да е еднаква и за този, който работи на компютър, и за този, който е в рудника. Ще направя всичко възможно, за да надделее разумът над всякакви политически пристрастия”, категоричен беше Кадиев.

На въпрос с какъв ресурс разполагат мините в нашия край, подземните работници от Мадан му отговориха, че до момента са изразходвани едва 35 %. „Имаме подземни богатства за десетилетия напред, неслучайно в момента се възобновяват рудници. Перспективата е добра”, посочиха миньорите.

Вирни се горе