Първанов превърна АБВ в партия за рождения си ден

Първанов превърна АБВ в партия за рождения си ден

Експрезидентът се обяви за политика на толерантност и разбирателство

Навръх рождения ден на Георги Първанов движението АБВ – Алтернатива за българско възраждане, стана партия. Президентът от 2002 до 2012 година е негов председател още от учредяването му на 11 ноември 2010 година.В речта на експрезидента при откриване на конференцията той заяви, че форумът се провежда в тежка политическа ситуация и в условията на криза. Според Първанов често днешната криза се сравнява с тази от 1996 г., но ситуацията сега е различна, защото българската икономика е много по-стабилна. “В същото време кризисните ситуации в политиката са непредсказуеми. Тогава имаше диалог, а днес нещата изглеждат по-различно – няма лидерство и отсъства държавничество и готовност за разумни и работещи решения”, подчерта Първанов.

Според него управлението е различно от „бабаитлък”. “Да управляваш е преди всичко ангажимент да решаваш проблемите на хората и държавата”, каза Първанов. Относно мястото на новата партия в политическото пространство бившият президент каза: "АБВ ще отстоява алтернативна политика, но няма да е трети полюс. Стига с това полюсно мислене в българската политика. Бихме могли да потърсим една нова политическа култура. АБВ трябва да е алтернатива на омразата, злобата и агресията, да обоснове и реализира политика на толерантност”.

Според Първанов целта на новата формация е да гарантира честността. „Бързи избори – „да”, но по начина, по който ще са направени няма да излъчат честно и перспективно политическите сили, които да изработят всичко честно. На фона на това се появява АБВ”, каза Георги Първанов.

“Стои и въпросът за търсене на договорки в рамките на този парламент, за да се реализира още някоя политика, да не кажа далавера. Виждаме стремеж от двете основни партии да затворят политиката в двуполюсен модел, но АБВ ще отстоява алтернативна политика, без да се развива като трети полюс. Бихме могли да изведем България от поляризацията, противопоставянето и липсата на диалог. АБВ трябва да е алтернатива на омразата, злобата и агресията. Ние трябва да отстояваме политика на толерантност и разбирателство”, каза още Георги Първанов. В речта си той допълни, че АБВ ще отстоява “по-леви” идеи и че срещу АБВ стои коалицията на плоския данък.

Вирни се горе