Дора Янкова започва поредици от парламентарни инициативи за развитие на Родопите

Дора Янкова започва поредици от парламентарни инициативи за развитие на Родопите

Депутатката зове БАН да помогне с наука и знание на родопчани

Поредица от парламентарни инициативи започва смолянският депутат от БСП лява България Дора Янкова. Депутатката подчерта, че е изключително притеснена за Родопите и липсата на ясни програма, срокове и проекти от страна на правителството. „Ще настоявам министър Лиляна Павлова да предприеме спешни мерки за решаване на проблема със свлачищата по основния път Асеновград- Смолян. Хората вече се страхуват да пътуват, защото постоянно се свличат земни маси, а това ще навреди сериозно на туризма, като основна икономическа ос в региона, която осигурява работни места“, заяви Янкова. Тя готви парламентарно питане към регионалния министър, с което ще настоява да се дадат гаранции и ясни срокове, както за завършване на рехабилитацията на отсечката от Асеновград до Чепеларе, така и за цялостно укрепване на скатовете. „Това е тежък проблем за родопчани. Ако не спрем свлачищата региона ще загуби много“, категорична е Дора Янкова. Тя продължи, че рехабилитацията също се бави и не се знае кога и как ще приключи.

Дора Янкова готви питане и към министъра на земеделието и храните Десислава Танева за състоянието на горите след снежното бедствие от началото на март. Според нея не се предприемат никакви мерки. „ Четири седмици дърветата около пътищата в Смолянско не се чистят, а Закона за горите позволява дървета да се премахнат с директно възлагане. „Пътната инфраструктура трябва да се възстанови, горите също, но не е ясно кога и как“, категорична е Янкова. Според нея земеделският министър трябва да каже и на каква стойност са щетите за горския сектор, плюс срокове за отстраняване им.

Депутатът готви питания и към социалният министър Ивайло Калфин, заради рисковете, които крие пенсионната реформа за много от родопчаните в пенсионна възраст и миньорите.

Дора Янкова проведе и две работни срещи с председателя на Българската академия на науките- академик Стефан Воденичаров. Тя е настояла Проектът за развитие на Родопите, разработен от покойния академик Иван Костов преди години да се актуализира и приложи. „Предложих БАН да разкрие работен офис в Смолян с цел учените да подпомогнат социално-икономически решения за развитие на областта“, обясни депутатът от БСП – Смолян.

Вирни се горе