Отварят театрите и залите за танци. Заведенията на закрито ще работят от юни

Отварят театрите и залите за танци. Заведенията на закрито ще работят от юни

Залите за изкуства и култура в България вече могат да работят. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която от вторник, 26 май, се разрешават културно-развлекателните мероприятия на открито и на закрито при спазване на определени противоепидемични мерки. Това се отнася за театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други занимания.

Културните мероприятия на закрито ще могат да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет. На открито събития ще могат да се провеждат при заетост до 50% от общия капацитет.

Участниците в груповите занимания трябва да са не повече от 20 човека и не повече от един човек на 4 кв. м. площ.

Заповедта на здравния министър беше издадена след среща на представители на танцовите съюзи и Съюза на артистите с министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов по-рано във вторник.

Според заповедта на здравния министър от 1 юни се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти и други заведения, в детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, включително и тези в търговски центрове тип МОЛ, барове, с изключение на дискотеки, пиано-бар и нощен бар.

От 1 юни се разрешават и всички извънкласни занимания като занимални, клубове, детски центрове и други.

Театрите, залите за танци и ресторантите бяха затворени след въвеждането на извънредно положение заради коронавируса на 13 март. На 11 май беше разрешено да се посещават кина, музеи, галерии и библиотеки на закрито. Ресторантите сега могат да посрещат клиенти в откритите си площи.

Вирни се горе