Отпуснаха 702 хил. лв. за доставки на хляб и основни хранителни продукти на 83 хил. жители на планински и малки селища

Отпуснаха 702 хил. лв. за доставки на хляб и основни хранителни продукти на 83 хил. жители на планински и малки селища

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер до 702 113 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет и са предназначени за покриване на част от транспортните разходи за доставки на хляб и основни хранителни продукти в планинските и малките селища. С тях ще бъдат подпомогнати общините при осигуряване на регулярни доставки за хората в малките и планински селища с население до 500 жители (без курортите), в които няма редовно зареждане.

На територията на страната има над 83 хил. жители на 1050 малки и планински населени места, които нямат достъп до основни услуги поради липсата на частен интерес за разкриване на търговски обекти и невъзможност за редовно снабдяване с основни хранителни стоки.

Информацията за обхванатите общини и селища, общ брой транспортни маршрути и обща дължина на маршрутите, е обобщена и предложена от Националното сдружение на общините в Република България.

Критериите за необходимост от подкрепа, по които са определени населените места, са два – в тях да няма разкрити регулярно функциониращи търговски обекти и да имат по-малко от 500 жители по постоянен адрес. За допустими се считат населените места, които отговарят едновременно на двата критерия. Потребността от подкрепа се определя чрез обхващане на тези селища в транспортни маршрути, по възможност с кръгово зареждане. Определен е и минимум от две зареждания в седмицата. Средствата ще бъдат предоставени на общините на два етапа: авансово финансиране в размер на 50 на сто от одобрената сума за съответната община и окончателно, изравняващо плащане в края на годината в рамките на одобрените за съответната община средства, но не повече от фактически изразходения за целта ресурс. Контролът по изпълнението ще бъде организиран от възложителите-общини, с оглед спазване изискванията на Закона за обществените поръчки. В това число попадат и малки населени места от област Смолян.

Вирни се горе