Отбелязваме Деня на Европа и 74-тата годишнина от края на Втората световна война

Отбелязваме Деня на Европа и 74-тата годишнина от края на Втората световна война

По случай Деня на Европа и отбелязването на 74-години от края на Втората световна война, заместник-областният управител Андриян Петров се преклони пред Паметника на загиналите във войните в квартал Райково, където ежегодно на 9 май се отдава чест с почетен караул и поднасяне на венци и цветя. Той поздрави ветераните от войната и техните потомци, от името на областния управител Недялко Славов и от свое име.

Мария Маргаритова от РИМ „Стою Шишков” припомни историческите събития на най-страшната война в човешката история, чиито бойни действия обхващат три континента и отнема живота на над 60 млн. души. България изгубва в нея над 12 600 човешки живота, включително и от Среднородопския край. Във Втората световна война участват 3042 храбри мъже от област Смолян, от тях 255 родопчани не се завръщат в домовете си, загубили живота си на бойното поле, но спечелили безсмъртието на герои.

Днес, 9 май е символ на Обединена Европа, символ на края на едно човешко безумие – Втората световна война, която оставя незаличими следи от морални и материални загуби за човечеството. Международната общност, европейските народи са призвани да не допуснат никога повече подобен ужас и страдания в името на бъдещите поколения, на мирното и демократичното развитие на своите държави.

Учениците от ППМГ „Васил Левски” и ДГ „Славейче” изнесоха вълнуваща програма пред гражданите, които почетоха тържеството. Присъстваха заместник-областният управител Андриян Петров, кметът на община Смолян Николай Мелемов, депутатът Дора Янкова, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общински съветници, директорът на ОД на МВР-Смолян ст. комисар Николай Димов, командирът на 101-ви Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, представители на институции и ведомства, деца от детски градини, ученици и жители на Смолян. Сред гостите на празника бе и делегацията от руския град Мичуринск, които са на посещение в Смолян.

Вирни се горе